Elhunyt Janikovszky Éva írónő

2003.07.16. 00:32
Életének 78. évében elhunyt Janikovszky Éva, Kossuth-díjas író. A gyermek- és ifjúsági irodalom népszerű alkotóját hosszan tartó betegség után hétfőn este érte a halál, tudatta a távirati irodával Cs. Tóth János, a Móra kiadó vezetője.
Janikovszky Évát a Móra Könyvkiadó Rt., a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és a Magyar Írószövetség saját halottjának tekinti.Temetése július 30-án 10.30 órakor lesz Budapesten, a Farkasréti temetőben, tájékoztatott a kiadó vezetője.

Janikovszky Éva első könyve 1957-ben jelent meg. Azóta 32 könyvet írt, könyvei 35 nyelven jelentek meg áll a kulturális minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében.

"Műveit az olvasók korhatár és fenntartás nélkül szeretik. A felnőtt és gyerekvilág konfliktusait humorba oldó, nagy sikerű könyvei a legolvasottabb könyvtári könyvek voltak, s reméljük maradnak is a most felnövekvő nemzedékeknek" - fogalmaz a tárca.

Mint írják, Janikovszky Éva 1978-tól, azaz a megalakulás évétől 1995-ig elnöke volt az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának.

Húsz éve elnökségi tagja volt az UNICEF Magyar Bizottságának, 1991-től elnöke a hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulása biztosításáért tevékenykedő Staféta Alapítvány kuratóriumának, 1996 óta elnöke az Magyar Írószövetség Gyermekirodalmi Szakosztályának.

Janikovszky Éva írói munkásságáért megkapta a József Attila-díjat (1977), az Ifjúsági díjat (1979), a Gyermekekért-díjat (1986), a Greve-díjat (1990), a Budapestért-díjat (1993), a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének gyermekirodalmi díját (1994). Az 1988-ban a Mosolyrend Lovagjává választott írót a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével, Móra- és Szent Imre-díjjal is kitüntették.

A Kossuth-díjat ez év március 14-én - betegsége miatt - a hivatalos ünnepség előtti napon, otthonában vette át. Az elismerést Mádl Ferenc köztársasági elnök nevében Görgey Gábor akkori kulturális miniszter nyújtotta át az írónak.

A nemzeti kulturális örökség minisztere az elismerés átadásakor azt mondta: Janikovszy Éva ezer Kossuth-díjat érdemelne azért, amit a magyar olvasóközönségnek és a legnehezebb olvasóközönségnek, a gyerekeknek nyújtott.

Janikovszky Éva az elismerés átvételekor az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a gyerekeknek azt kívánja, hogy "békében és boldog világban nőjenek fel".

Azzal kapcsolatban, hogy mennyit olvasnak a fiatalok és a felnőttek, optimizmusának adott hangot. A Kossuth-díjjal kitüntetett író kitért arra, hogy a legutóbbi öt művét már kifejezetten felnőtteknek írta, s legnagyobb örömére sikerük van. Ezt az olvasóktól kapott levelek is mutatják - fűzte hozzá.

Janikovszky Éva nyilatkozatában úgy fogalmazott: az elmúlt öt évben megjelent könyvei "ajándékok, s írói életének ráadásai".