Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jordán Tamás a Nemzeti Színház új igazgatója

2002.10.28. 19:05
Jordán Tamás a Nemzeti Színház új igazgatója - jelentette be Görgey Gábor a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere a szakértői bizottság szavazását követő sajtótájékoztatón hétfőn.
Kilenc 'igen', egy 'nem' és egy tartózkodás mellett Jordán Tamást javasolta a Nemzeti Színház igazgatói posztjára az erre felkért szakmai szakértő bizottság hétfőn. A tizenegyfős kuratórium azzal indokolta döntését, hogy "Jordán Tamás személyében látta leginkább a Nemzeti Színház vezetésére alkalmas integratív művészegyéniséget, aki egy huszonegyedik századi, nyitott színház tervét vázolta fel pályázatában." Görgey Gábor a javaslatot elfogadta, és kinevezte a jelöltet.

Két fordulóban szavaztak

Jordán Tamás
A pályázatokat elbíráló szakmai kuratórium (tagjai: Bálint András, a Radnóti Miklós Színház igazgatója, Konter László, a Békés megyei Jókai Színház igazgató-főrendezője, Szakonyi Károly író, Tarján Tamás irodalomtörténész-kritikus, Henye Nándorné kulturális igazgatási szakértő, Kállai Ferenc színművész, a Nemzet Színésze és Harsányi László közgazdász, az NKA elnöke, valamint Meczner János, a Magyar Színházi Társaság-, Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület- és Konrád Antal, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének képviseletében) két fordulóban szavazott. Először a pályázók alkalmasságát vizsgálták, ennek Jordán és Szűcs Miklós feleltek meg. Ezt követően más csak kettejükről szavaztak.

Régi-új vezetők

A döntés értelmében Jordán Tamás, aki jelenleg a Merlin Színház igazgatója, január elsejétől öt évig vezetheti a Duna-parti teátrumot. (Mivel az intézmény részvénytársaság formájában működik, a vezető pontos titulusa: vezérigazgató.) Jordán a pályázatában több személyt is megnevezett, akikkel együtt vezetné a színházat. Balikó Tamásra, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójára, mint igazgatóhelyettesre számít, és Bosnyák Miklóst, a jelenlegi ügyvezető igazgatót is felkérte a teátrum igazgatására.

Pintér, Mácsai, Bodó is rendeznek majd

Jordán korábban úgy nyilatkozott, hogy saját társulatot szerződtetne a Nemzetihez. Mint mondta, a mostani színészek munkájára azután is számít, hogy szerződésük június 31-én lejár. Tervei szerint az általa kialakított első évadban hat magyar darabot mutatnának be - három nagy színházi és három stúdió-előadást. Elsőnek egy gyerekdarabot tervez színre vinni, melyet előreláthatóan Ascher Tamás rendez majd. Ascher mellett egyébként számos elismert rendező - köztük Szikora János, Pintér Béla, Verebes István, Gothár Péter, Bodó Viktor, Mácsai Pál - szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy rendeznének a Jordán által vezetett Nemzeti Színházban.

Átépítené a nézőteret

Az új igazgató pályázatában vállalta a színház bizonyos részeinek átépítését is. Tervei közt szerepel a nézőtér átalakítása, a színház akusztikájának javítása és a közönségforgalmi helyek otthonosabbá tétele. Mindehhez nem csak komoly anyagi forrásokra lesz szükség, hanem Siklós Mária, az épület jogaival rendelkező tervező beleegyezésére is.

Előzmények: Schwajda távozik, Huszti lemond

Mint arről korábban beszámoltunk, Schwajda György megbizatásának júniusi lejárta után Görgey Gábor - pályáztatási ígéretével ellentétben - Huszti Pétert nevezte ki a teátrum élére. Huszti azonban az éles kritikák miatt júniusban lemondott, és azóta Bosnyák Miklós, a korábbi ügyvezető igazgató irányítja a színházat.

Görgey Gábor júliusban írta ki a hétfőn lezáruló pályázatot. A direktori posztra Dalos Gábor szakújságíró, Székhelyi József színművész, Jordán Tamás, a Merlin Színház igazgatója, Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója, Márta István, az Új Színház igazgatója, Röthler Balázs színművész és egy - nevének közzétételéhez hozzá nem járuló - aspiráns jelentkezett.

>>'A Nemzeti Színháznak kulturális fellegvárnak kell lennie' - Interjú Jordán Tamással

Jordán Tamás
Eddigi színházak:
Mű-egyetem mérnöki kar 1966. 1961- ELTE Universitas Együttes. 1971- 25. Színház, 1977- Várszínház, 1980- kaposvári Csiky Gergely Színház, 1991- Merlin Színház színitanoda vezetője. A Merlin Színház egyik alapítója és vezetője 1991. Jászai Mari-díj 1977; Érdemes művész 1986. Kossuth-díj 1996

Fontosabb szerepek:
Platón: Szókratész védőbeszéde Szókratész, Gyurkó: Don Quijote de la Mancha szörnyűséges élete és gyönyörű szép halála búsképű lovag, Moliére: Zsugori uram címszerep, József Attila est (Katona József Színház), Illyés: A kegyenc címszerep, Bulgakov: A Mes-ter és Margarita A Mester, Jesua; Mo-liére Moliére, Weiss: Marat halála De Sade márki, Euripidész: Alkésztisz Phe-rész, Csehov: Cseresznyéskert Gájev, Koenigsmark: Agyő, kedvesem! Culik, García Lorca: Bernarda Álba háza Ber-narda Álba, Dávid Rogers: Töm Jones Al-loworthy uraság, Shaw: Szent Johanna Warwick gróf, lonesco: A kopasz énekesnő Mr. Smith, Mrozek: Rendőrség rendőrfő-nök, Beckett: Godot-ra várva Vladimír, Erdman: Az öngyilkos Alekszandr Petro-vics Kalábuskin, Fejes: Cserepes Margit házassága Cserepes Ist\'án, Weöres: A két-fejű fenevad /. Lipót, Majakovszkij: Gőz-fürdő Csudakov elvtárs, Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő Ignác király, Goldoni: Karneválvégi éjszaka Mornolo, Csehov: Sirály Trigorin, Jeles András--Spi-ró: Valahol Oroszországban Csebutikin, Beckett: Szöveg és zene Brckk, Eörsi: A kihallgatás Koplár Ist\

Fontosabb rendezése:
Fassbinder: Petra von Kant keserű könnyei, Goldoni: Karneválvégi éjszaka, Anouilh: Szeret, nem szeret, Jor-dán-Selmeczi: Szeretni kell, Móricz: Úri muri, Jordán-Selmeczi: Megadom, és....

Filmszerepek:
Staféta; Szerelmem, Elektra; Teketória; Sámán; Töredék az életről (ma-gyar-német koprodukció); Szédülés; Hány az óra Vekker úr; Sose halunk meg.

További információk:
Önálló estek: Amit szívedbe rejtesz /Sza-bad ötletek jegyzéke/ (Radnóti Színház), József Attila-est (Kaposvár).

Forrás: Magyar Színház Portál