Jordán Tamás a Nemzeti Színház új igazgatója

2002.10.28. 19:05
Jordán Tamás a Nemzeti Színház új igazgatója - jelentette be Görgey Gábor a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere a szakértői bizottság szavazását követő sajtótájékoztatón hétfőn.
Kilenc 'igen', egy 'nem' és egy tartózkodás mellett Jordán Tamást javasolta a Nemzeti Színház igazgatói posztjára az erre felkért szakmai szakértő bizottság hétfőn. A tizenegyfős kuratórium azzal indokolta döntését, hogy "Jordán Tamás személyében látta leginkább a Nemzeti Színház vezetésére alkalmas integratív művészegyéniséget, aki egy huszonegyedik századi, nyitott színház tervét vázolta fel pályázatában." Görgey Gábor a javaslatot elfogadta, és kinevezte a jelöltet.

Két fordulóban szavaztak

Jordán Tamás
A pályázatokat elbíráló szakmai kuratórium (tagjai: Bálint András, a Radnóti Miklós Színház igazgatója, Konter László, a Békés megyei Jókai Színház igazgató-főrendezője, Szakonyi Károly író, Tarján Tamás irodalomtörténész-kritikus, Henye Nándorné kulturális igazgatási szakértő, Kállai Ferenc színművész, a Nemzet Színésze és Harsányi László közgazdász, az NKA elnöke, valamint Meczner János, a Magyar Színházi Társaság-, Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület- és Konrád Antal, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének képviseletében) két fordulóban szavazott. Először a pályázók alkalmasságát vizsgálták, ennek Jordán és Szűcs Miklós feleltek meg. Ezt követően más csak kettejükről szavaztak.

Régi-új vezetők

A döntés értelmében Jordán Tamás, aki jelenleg a Merlin Színház igazgatója, január elsejétől öt évig vezetheti a Duna-parti teátrumot. (Mivel az intézmény részvénytársaság formájában működik, a vezető pontos titulusa: vezérigazgató.) Jordán a pályázatában több személyt is megnevezett, akikkel együtt vezetné a színházat. Balikó Tamásra, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójára, mint igazgatóhelyettesre számít, és Bosnyák Miklóst, a jelenlegi ügyvezető igazgatót is felkérte a teátrum igazgatására.

Pintér, Mácsai, Bodó is rendeznek majd

Jordán korábban úgy nyilatkozott, hogy saját társulatot szerződtetne a Nemzetihez. Mint mondta, a mostani színészek munkájára azután is számít, hogy szerződésük június 31-én lejár. Tervei szerint az általa kialakított első évadban hat magyar darabot mutatnának be - három nagy színházi és három stúdió-előadást. Elsőnek egy gyerekdarabot tervez színre vinni, melyet előreláthatóan Ascher Tamás rendez majd. Ascher mellett egyébként számos elismert rendező - köztük Szikora János, Pintér Béla, Verebes István, Gothár Péter, Bodó Viktor, Mácsai Pál - szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy rendeznének a Jordán által vezetett Nemzeti Színházban.

Átépítené a nézőteret

Az új igazgató pályázatában vállalta a színház bizonyos részeinek átépítését is. Tervei közt szerepel a nézőtér átalakítása, a színház akusztikájának javítása és a közönségforgalmi helyek otthonosabbá tétele. Mindehhez nem csak komoly anyagi forrásokra lesz szükség, hanem Siklós Mária, az épület jogaival rendelkező tervező beleegyezésére is.

Előzmények: Schwajda távozik, Huszti lemond

Mint arről korábban beszámoltunk, Schwajda György megbizatásának júniusi lejárta után Görgey Gábor - pályáztatási ígéretével ellentétben - Huszti Pétert nevezte ki a teátrum élére. Huszti azonban az éles kritikák miatt júniusban lemondott, és azóta Bosnyák Miklós, a korábbi ügyvezető igazgató irányítja a színházat.

Görgey Gábor júliusban írta ki a hétfőn lezáruló pályázatot. A direktori posztra Dalos Gábor szakújságíró, Székhelyi József színművész, Jordán Tamás, a Merlin Színház igazgatója, Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója, Márta István, az Új Színház igazgatója, Röthler Balázs színművész és egy - nevének közzétételéhez hozzá nem járuló - aspiráns jelentkezett.

>>'A Nemzeti Színháznak kulturális fellegvárnak kell lennie' - Interjú Jordán Tamással

Jordán Tamás
Eddigi színházak:
Mű-egyetem mérnöki kar 1966. 1961- ELTE Universitas Együttes. 1971- 25. Színház, 1977- Várszínház, 1980- kaposvári Csiky Gergely Színház, 1991- Merlin Színház színitanoda vezetője. A Merlin Színház egyik alapítója és vezetője 1991. Jászai Mari-díj 1977; Érdemes művész 1986. Kossuth-díj 1996

Fontosabb szerepek:
Platón: Szókratész védőbeszéde Szókratész, Gyurkó: Don Quijote de la Mancha szörnyűséges élete és gyönyörű szép halála búsképű lovag, Moliére: Zsugori uram címszerep, József Attila est (Katona József Színház), Illyés: A kegyenc címszerep, Bulgakov: A Mes-ter és Margarita A Mester, Jesua; Mo-liére Moliére, Weiss: Marat halála De Sade márki, Euripidész: Alkésztisz Phe-rész, Csehov: Cseresznyéskert Gájev, Koenigsmark: Agyő, kedvesem! Culik, García Lorca: Bernarda Álba háza Ber-narda Álba, Dávid Rogers: Töm Jones Al-loworthy uraság, Shaw: Szent Johanna Warwick gróf, lonesco: A kopasz énekesnő Mr. Smith, Mrozek: Rendőrség rendőrfő-nök, Beckett: Godot-ra várva Vladimír, Erdman: Az öngyilkos Alekszandr Petro-vics Kalábuskin, Fejes: Cserepes Margit házassága Cserepes Ist\'án, Weöres: A két-fejű fenevad /. Lipót, Majakovszkij: Gőz-fürdő Csudakov elvtárs, Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő Ignác király, Goldoni: Karneválvégi éjszaka Mornolo, Csehov: Sirály Trigorin, Jeles András--Spi-ró: Valahol Oroszországban Csebutikin, Beckett: Szöveg és zene Brckk, Eörsi: A kihallgatás Koplár Ist\

Fontosabb rendezése:
Fassbinder: Petra von Kant keserű könnyei, Goldoni: Karneválvégi éjszaka, Anouilh: Szeret, nem szeret, Jor-dán-Selmeczi: Szeretni kell, Móricz: Úri muri, Jordán-Selmeczi: Megadom, és....

Filmszerepek:
Staféta; Szerelmem, Elektra; Teketória; Sámán; Töredék az életről (ma-gyar-német koprodukció); Szédülés; Hány az óra Vekker úr; Sose halunk meg.

További információk:
Önálló estek: Amit szívedbe rejtesz /Sza-bad ötletek jegyzéke/ (Radnóti Színház), József Attila-est (Kaposvár).

Forrás: Magyar Színház Portál