Álmok álmodóival nyit a Jövő Háza?

2004.12.13. 17:08
A botrány normális, a Millenáris egyik épületét eladják, és tiszta helyzetet teremtenek, mondta a kengurukkal példálózó Kovács Kálmán. Homályos viszont, hogy ki dolgozza ki a nyitó kiállítást, ki lesz az igazgató, és miként rendezik a tulajdonviszonyokat.
Egy hónappal előbbre hozzák a Jövő Házának megnyitóját, "tiszta helyzetet" teremtenek az intézmény vezetésében, felújítják az épületeket és rendezik a tulajdonviszonyokat, jelentette be Kovács Kálmán informatikai miniszter hétfői sajtótájékoztatóján. Nem derült viszont ki, hogy ki fogja vezetni a váratlan kirúgások miatt ideiglenes igazgatóval működő Millenárist, és hogy Wahorn András és egy szakértői csoport távozása után ki dolgozza majd ki a nagyszabású kiállítás koncepcióját. Homályban maradt továbbá, hogy miként rendezik majd a tulajdonviszonyokat, mint ahogy csak tervek vannak a projekt finanszírozására is.

A kenguruk alkonya

A Sydney operaház építésekor is "összeveszett mindenki mindenkivel, kormányváltás volt, hatalmas botrány", az épület mára mégis Ausztrália jelképe lett, kiszorítva a kengurukat, nyugtatta meg Kovács Kálmán a sajtót hétfőn, mondván a Jövő Háza körüli, zavaros helyzet tulajdonképpen minden nagy terv sajátja.

A miniszter elmondta, az előző kormány kampánycélokra építette a Millenárist, amit ők a Jövő Háza kialakításával most az emberek kezébe adnak. A Jövő Háza-projekt lényege, hogy amit eddig főleg a budaiak élvezhettek, legyen elérhető az egész ország számára.

Kovács Kálmán szerint a Jövő Házához hasonló intézmények a világon mindenhol kísérleti stádiumban vannak, így tervüket nem húzhatják rá semmilyen "kaptafára". Kísérletnek nevezte, hogy két igazgatóval próbálták működtetni a Millenárist, de "az élet igazolta, hogy ez a struktúra nem jó". Jelenleg a "tiszta, világos helyzet" teremtése folyik.

Álmok és Csodák

Szeptemberben, tehát egy hónappal az eddig tervezett előtt nyílik meg a Jövő Háza kiállítása, amelynek a "magyar innovációt" bemutató része jelenleg kidolgozás alatt áll. Mint ismeretes, a Millenáris első, 2001-ben megnyílt kiállítása, az Álmok álmodói szintén magyar találmányokkal foglalkozott. A Jövő Házában emellett külföldi kiállításokat is bemutatnának.

A D épületben működik majd a Csodák palotája, amelyért fizetnek, vagy ahogy a miniszter fogalmazott, bérlik azt a működtetőtől.

Kérdésünkre nem derült ki, hogy a szerződésük lejártával távozó szakértők, és a bizonytalanságok miatt a múlt héten felálló, rejtélyes funkciójú Wahorn András után ki lesz az, aki kidolgozza a jövő évben nyíló, nagy kiállítás koncepcióját. Kovács Kálmán kritériumként viszont elmondta, azokra számítanak, "akik nem csak önmagukat akarják megvalósítani, hanem a Jövő Házát is".

A miniszter kitért a kérdés elől, hogy ki lesz az elbocsátott Tóth József utódja, illetve, hogy hosszabb távon is ideiglenes igazgatóval működik-e majd az intézmény. A kiállítások felállításának költsége egyébként 2 milliárd forint lesz, amelyből 1,2 milliárdot az A épület eladásából finanszíroznak, 800 millióra pedig kölcsönt vesz majd fel a Millenáris.

Zöld Péternek is jó lesz

Elkészült a komplexum teljes felújítási terve, ami elengedhetetlen a további munkához, hiszen a Millenárist ideiglenes jelleggel építtette az Orbán-kormány, és így az egyre rosszabb állapotban van, mondta Kovács.

Megkezdődött a C épület felújítása, a D épületet augusztus végére állítják helyre, a G épületben pedig 2006 januárjában kezdődnek a munkálatok. A Millenárison további bemutatótereket, éttermeket és cukrászdát is kialakítanak, tudtuk meg.

Az épületek és a park felújításának költsége 1,2 milliárd forint lesz, de ez az összeg nem tartalmazza a D épület munkálatait. A felújítás és a kiállítás felállítására szánt összegek egyébként még csak tervek. Kovács azonban hétfőn tárgyalt a pénzügyminiszterrel, és így ezen a téren véleménye szerint nem kell meglepetésekre számítani.

Az informatikai miniszter végezetül ígéretet tett a rendezetlen tulajdonviszonyú Zöld Péter játszótér helyzetének tisztázására, és bejelentette, hogy a Jövő Háza-projekt alakulásáról ezentúl havonta sajtótájékoztatót tart.