A bizonytalan jövő háza

2004.12.07. 10:55
Kirúgott programszervező, két igazgató, kézivezérlő miniszter, önjelölt ideológus, továbbá káosz és hatalmi harcok a Millenárison, amelyet az Informatikai Minisztérium átalakítana Jövő Házává. A nyitás időpontja megvan, és vészesen közeledik.
Presztízsharcot vívó vezetők, funkció nélküli, de befolyásos szakértő, váratlanul kirúgott munkatársak, a zavaros felmondások végén igazgató nélkül maradt intézmény, amelynek hamarosan át kellene alakulnia a Jövő Házává. Nyomozásunk végén ezt a képet vázolhattuk fel az elbocsátási hullám révén a figyelem középpontjába került Millenáris Park helyzetéről.

A népszerű kulturális centrum problémái már tavasz óta, az Informatikai Minisztériumhoz kerülése idejétől érezhetőek voltak, de a kaotikus helyzet mégiscsak a múlt héten, Derdák András programigazgató menesztésével vált széles körben ismertté.

Túros a háta

Derdáknak az intézmény egyik igazgatója, Tóth József mondott fel pénteken, amire válaszul Kovács Kálmán informatikai miniszter még aznap menesztette magát Tóth Józsefet. Az ügy pikantériája, hogy az igazgatót a miniszter nevezte ki fél évvel az eset előtt.

A Millenáris útja jobbról balra
A Millenárist az Orbán-kormány hozta létre 2001-ben, egy évre, a tervezettnél nagyobb, 11 milliárdos összegből. A távlati cél az volt, hogy a millenniumi év végeztével értékesíti az ingatlanokat. A park magas költségvetését a Medgyessy-kormány alatt kivizsgálták, de végül a vélt panamákat nem tudták bizonyítani, és ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást Berkecz Mária, a Millenáris Kht. korábbi ügyvezetője ellen.

A Millenáris időközben váratlan népszerűségre tett szert, így a kormány ígéretet tett kulturális funkciójának fenntartására. A tulajdonviszonyokat azonban nem sikerült tisztázni, és a helyzetet csak ideiglenesen rendezte, hogy a területet idén nyáron műemlékvédelem alá helyezték.

A Millenáris január elsejétől átkerült az IHM alá, amely Jövő Háza néven az informatika jelenét és jövőjét bemutató, szórakoztató, kulturális központot hozna létre a területen.

Derdák hétfőn délben találkozott Kovács Kálmánnal, aki támogatásáról biztosította őt, és megígérte, valamilyen más funkcióba visszavenné az egykori programigazgatót. Konkrét tervek azonban nem hangzottak el sem akkor, sem cikkünk publikálásáig, kedd reggelig.

Sikeres volt, tehát átalakítják

Legalább tehát a bizonytalanság fenntartásában következetes maradt a minisztérium, hiszen a Millenáris Tóth József július 16-i miniszteri kinevezése óta két igazgatóval, és két párhuzamos tevékenységi körrel, továbbá egy megbízás nélküli szakértővel működik. A kulturális intézmény a tervek szerint hamarosan "a digitális technológiákról szóló kulturális fellegvárrá" alakulna, a Millenáris neve pedig Jövő Házává változna.

Jövő Háza

Tóthot, aki elismert sales manager és számítógépes kutató, de információink szerint még nem vezetett kulturális intézményt, a Millenáris informatikai és tudományos funkciójának kialakításával bízták meg júliusban. A cél az volt, hogy az IHM-hez került Millenáris átalakuljon a Jövő Háza nevezetű, az informatika történetét és a jövő tudományos lehetőségeit bemutató intézménnyé.

Mindeközben azonban megmaradt a Millenáris eredeti, kulturális funkciója, a 2002-ben kinevezett Mizsei Zsuzsa vezetésével. Az intézmény kulturális programjaiért felelős igazgató december elsején távozott, információink szerint önszántából.

Irányítás megbízás nélkül

A szituáció októbertől, Wahorn András képzőművész-zenész megjelenésével tovább bonyolódott. Kinevezést nem mondhatunk, mivel a képzőművésznek elmondása szerint még nincs szerződése, bár reméli, hogy az aggályosnak mondott helyzet hamarosan megoldódik.

Ennek ellenére Wahorn már megkezdte a munkát, azaz a Jövő Háza koncepciójának kidolgozását. Első lépésként visszadobta a szintén a minisztérium által hónapokkal ezelőtt felkért szakértői csapat terveit, mivel, mint elmondta, "azzal a megrendelő - az IHM - nem volt megelégedve".

Minisztériumi informátorunk szerint ugyanakkor a szakértők Kovács Kálmánnak tartott prezentációja elnyerte a miniszter tetszését, és így értetlenül fogadták Wahorn éles kritikáját. A szakértőknek tudomásunk szerint ezt követően - szintén rendhagyó módon - fel is mondtak: váratlanul lecserélték a Millenárisbeli irodájuk zárját. A képzőművész viszont állítja, hétfőn találkozón vett részt velük, ahol a projekt folytatásáról tárgyaltak, és csupán a vezető, Kerti Géza távozott.

Wahorn részben a szakértők eredményeire támaszkodva dolgozza ki terveit, vázolta a jövőt a képzőművész az Indexnek. A kiállítás azonban alapvető változáson ment át, mivel ő "dinamikus koncepciót" szeretne, nem pedig a szakértő csoport által javasolt, lezárt, nem bővíthető tárlatot, mondta.

Bár a szakértők az egyébként utólag megkötött szerződésükben vállalt titoktartási kötelezettségük miatt nem számolhatnak be a részletekről, de névtelenséget kérő informátorainktól úgy értesültünk: a minisztériumnak leadott kiállítási terv szintén nem lezárt, hanem "moduláris rendszerben bővíthető" kiállítást javasolt.

Irányítás megbízás nélkül

A Jövő Háza irányítókban tehát nem szűkölködik, sőt, a Millenáris meglévő, két sajtósa mellé informálisan már felkérték Erdélyi "Superman" Zsoltot is, aki többek közt az SZDSZ EU-kampányának kidolgozásában vett részt. A bőséges gárda ellenére, vagy egyesek szerint éppen azért, úgy tűnik, a kitűzött, 2005 októberi, vagy az optimistább forgatókönyv szerinti, a 2005 februári kezdés csupán terv marad.

Egyelőre így annyi biztos az amúgy zavaros ingatlanviszonyok közt, nagy értékű telken működő Millenárissal kapcsolatban, hogy átmenetileg az egykori műszaki igazgató, Marosvölgyi Zsuzsa vezeti, és hogy évi hetvenezres látogatószámával jelenleg az ország egyik legnépszerűbb kulturális intézménye.