Eltávolíthatják az internetről József Attilát

2005.04.13. 10:42
Az Artisjus nem foglalkozik tovább a magyar irodalmi művek jogdíjával, így a Magyar Elektronikus Könyvtárból több írónk életműve is eltűnhet.
Szerzői jogi vita miatt előfordulhat, hogy el kell távolítani a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) oldalairól József Attila minden versét. A költő örököse ugyanis egy jogi változás miatt közvetlenül a a MEK-et üzemeltető Országos Széchényi Könyvtártól követeli az őt megillető jogdíjat.

A MEK még 1995-ben tette elérhetővé oldalain József Attila összes versét, sok más magyar író és költő munkájával együtt. A jogdíjakat ekkor még a szerzői jogi ügyeket intéző Artisjus fizette az örökösnek, Makai Ádámnak, vázolta fel az ügy hátterét a Széchényi könyvtár illetékes osztályvezetője, Moldován István.

Makai Ádám a múlt héten azonban levélben szólította fel a Széchényi könyvtárat, hogy fizessen jogdíjat, vagy "haladéktalanul távolítsa el" József Attila verseit a MEK lapjairól. Az örökös, aki egyébként a költő nővérének unokája, azt is tudni szerette volna, hogy mióta érhető el a teljes életmű az interneten, mennyien töltötték le, és ki a felelős azért, hogy a tudta nélkül felkerült a netre.

Az aranykor vége

A MEK osztályvezetője, Moldován István az Indexnek elmondta, az örökös levelének kézhezvétele után figyeltek fel a jogi változásra, amely bizonytalannná tette az életművet érintő szerzői jogi helyzetet. Létezett ugyanis egy közös jogkezelés nevezetű metódus, amelynek keretében a felhasználók a jogdíjat egy szervezetnek, az Artisjusnak fizették, amely továbbította azt a jogtulajdonosoknak. Az irodalmi művek közös jogkezelése időközben azonban megszűnt, így a MEK-nek egyenként kellene felvennie a kapcsolatot a szerzői jogok tulajdonosaival, hogy megállapodjanak a jogdíjak nagyságáról.

A Széchényi könyvtárnak azonban nincs meg az anyagi lehetősége arra, hogy egyenként fizessen a jogtulajdonosoknak, mondta Moldován, a könyvtár főigazgatójával történt megbeszélésére hivatkozva. A MEK így hétfőn postázott levelében személyes találkozást kért Makai Ádámtól, azt remélve, hogy a József Attila emlékév megemlítésével legalább átmeneti engedményeket kaphaz az örököstől.

Az EU közbelép

Érdeklődtünk az Artisjusnál, hogy valóban megszűnt-e a közös jogkezelés, és ha igen, milyen lehetőségei vannak mostantól a kulturális termékek felhasználóinak. Habár a szervezet honlapja szerint az Artisjus "fő tevékenysége az ún. közös jogkezelés: a zenei és irodalmi művek felhasználóitól jogdíjak beszedése és azok felosztása a szerzők között", kiderült, ez már nem teljesen igaz.

A szervezet jogásza elmondta, az EU-s jogharmonizáció keretében az irodalmi művek internetes közlésére megszűnt a közös jogkezelés, így 2004 május elsejétől közvetlenül a jogtulajdonosokkal kell felvenni a kapcsolatot.

Kapáslövés

Furcsamód a jogharmonizációról vagy közös jogkezelésről mit sem tudott a költő örököse. Makai Ádám az Indexnek elmondta, akkor szerzett tudomást a MEK anyagáról, amikor József Attila néhány versének internetes közléséhez kért valaki engedélyt tőle. A problémát érzékeltetendő pedig elmondta: "Milyen jogon utasítom el azok kéréseit, akik csak néhány vers közlését szeretnék, amikor közben az összes elérhető az interneten".

Még két évig jogkötelesek József Attila versei
31. § (1) A szerzôi jogok a szerzô életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben. (2) A hetvenéves védelmi idôt a szerzô halálát követô év elsô napjától, szerzôtársak esetében az utoljára elhunyt szerzôtárs halálát követô év elsô napjától kell számítani.

Részlet a szerzői jogi törvényből

Kérdésünkre, hogy eszerint tehát az Artisjus eddig sem vitte az ügyet, kiderült: kapott listákat a szervezettől, de abból nem tudta megállapítani, kik fizettek és kik nem. Korábban meg is kereste az Artisjust, de ott sem tudtak pontos választ adni a MEK-kel kapcsolatban.

Makai Ádám szerint, bár a Széchényi könyvtár levelét még nem kapta meg, méltányossági szempontokat nem venne figyelembe, és ragaszkodik a jogdíjhoz. Remélte továbbá, hogy a MEK a levelében írt kérésének megfelelően azonnal eltávolította az internetről József Attila minden versét, és nem "súlyosbítják a helyzetet". Cikkünk írásának pillanatában a MEK-en egyébként elérhető volt József Attila összes költeménye és a Szabad-ötletek jegyzéke is.

A MEK osztályvezetője ugyanakkor bízik a megoldásban, habár látja, a probléma túlmutat József Attilán. A szabályozás megváltozásával ugyanis minden egyes jogtulajdonossal nekik kellene szerződniük, amihez sem a szervezetük sem az anyagi lehetőségeik nem elegendőek.