Erzsébet
1 °C
4 °C

A németek is nyomoznak a Jud Süss miatt

2008.09.05. 10:21
A magyar rendőrség már július 18-án eljárást indított a Jud Süss budapesti vetítései miatt. Itthon a közösség elleni izgatás is felmerült, a németek csak a szerzői jog megsértése miatt vizsgálódnak.

Németországban is eljárást indítottak amiatt, hogy többször levetítették a Jud Süss című náci propagandafilmet Budapesten, értesült a Népszava a film jogait birtokló Friedrich Wilhelm Murnau Alapítványtól és a Wiesbadeni Állami Ügyészségtől.

A szerzői jogok megsértése miatt indítottak vizsgálatot, de annak részleteiről nem beszélnek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság már megkereste az alapítványt az ügyben, de a lap úgy tudja: választ még nem kapott.

A filmet egy újlipótvárosi pincében játszották le. Az első, júliusi vetítések után az SZDSZ és egy magánszemély feljelentést tett, a rendőrség közösség elleni izgatás gyanúja miatt indított eljárást.

A Jud Süss címû náci propagandafilmet Joseph Goebbels propagandaminiszter felügyelete mellett 1940-ben forgatta Veit Harlan az antiszemitizmus "igazolására".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?