A németek is nyomoznak a Jud Süss miatt

2008.09.05. 10:21
A magyar rendőrség már július 18-án eljárást indított a Jud Süss budapesti vetítései miatt. Itthon a közösség elleni izgatás is felmerült, a németek csak a szerzői jog megsértése miatt vizsgálódnak.

Németországban is eljárást indítottak amiatt, hogy többször levetítették a Jud Süss című náci propagandafilmet Budapesten, értesült a Népszava a film jogait birtokló Friedrich Wilhelm Murnau Alapítványtól és a Wiesbadeni Állami Ügyészségtől.

A szerzői jogok megsértése miatt indítottak vizsgálatot, de annak részleteiről nem beszélnek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság már megkereste az alapítványt az ügyben, de a lap úgy tudja: választ még nem kapott.

A filmet egy újlipótvárosi pincében játszották le. Az első, júliusi vetítések után az SZDSZ és egy magánszemély feljelentést tett, a rendőrség közösség elleni izgatás gyanúja miatt indított eljárást.

A Jud Süss címû náci propagandafilmet Joseph Goebbels propagandaminiszter felügyelete mellett 1940-ben forgatta Veit Harlan az antiszemitizmus "igazolására".