Nincs szipuzás Junior gettósulijában

2007.09.10. 20:47
L.L. Junior egy VII. kerületi általános iskola tornatermében intette óva a drogozástól a kisiskolásokat, később azonban bevallotta, hogy nem tudja megállapítani, hogy hány éves egy gyerek, ehhez ugyanis ő nem ért. A kölyökképű rapper táncsulijának beiratkozására Erzsébetváros polgármestere, Hunvald György is ellátogatott, sőt még táncolni is megpróbált. Feliratkozni Ildikó néninél lehet, lakcímkártyával.

"Nekünk azt mondták, hogy bárki jöhet, de nem engedtek be minket, pedig mi csak be akartunk menni, mert azt mondták, hogy be lehet jönni nekünk is" - lép oda Juniorhoz a beiratkozás után az utcán két meghurcolt iskoláslány. "Ebbe az iskolába jártok?" - kérdezi a segítőkész rapper. Nem. "De a VII. kerületben laktok?" Igen. "Van nálatok lakcímkártya is? Bárki jelentkezhet a hetedik kerületből. Táncolni szeretnétek?" Nem, csak megnézték volna. "Ez nem mozi, hanem tánciskola. Ildikó néninél lehet jelentkezni." Majd elnéz a lányok felett: "Te vagy a Favorittól? Csinálhatjuk."

Junior

Az annak idején egyébként a Lövölde téri Derkovits Gyula Általános Iskolába járó Junior a VII. kerületi önkormányzattal együttműködve indítja el tánciskoláját, ahova ennek köszönhetően bárki ingyen jelentkezhet, aki a hetedik kerületben lakik, illetve a suliba jár. "Így legalább nem csavarognak, nem szipuznak, meg mittudomén. Ez Junior gettósulija" - mondja a rapper.

Pukikrónika

Junior tanítás után, délután fél három előtt nem sokkal érkezik az erzsébetvárosi Baross Gábor Általános Iskolához. Az őt kísérő kollégák tekintélyt parancsolóak, a kocsit azonban ő vezeti. Az iskola tornatermében uralkodó izgatott, de félszegen lappangó gyerekszagot - mikor a táncoslábú énekes belép a vasajtón - először megszeppent csodálkozás követi csupán, majd a kezdetben jelentkező iruló-piruló súgdolózást, vihogó pukizást, itt-ott elhaló ordításokat lépcsőzetesen váltja fel az örömmámor, míg végül a felbátorodott gyerekek megrohamozzák a beszélgetést kezdeményező L.L. Juniort. Egy kis túlzással persze. Zenei aláfestésként mindenesetre, az alkalomhoz illően, Michael Jackson Bad című száma szól egy magnóból.

"Azért csináltuk nektek ezt a sulit, hogy táncoljatok, mozogjatok, és ne az utcán lógjatok, ne drogozzatok" - magyarázza el Junior a fiataloknak is. Az ezt követő pár perces sürgés-forgás, autogramosztogatás közben megérkezik Hunvald György polgármester is, megölelik egymást a zenésszel, majd kétoldalas csókot váltanak. "Megfogta a kezemet" - sikítja eközben mellettem fojtott hangon barátnőjének egy kislány. Talán furcsán hangzik, de lehet fojtott hangon sikítani.

A tánciskola másik oktatója, Attila ragadja magához a szót nem sokkal később, és elmondja, hogy mivel sok a jelentkező, ezért tartanak egy próbatáncot, majd két csoportra osztják a gyerekeket, és úgy tanítják majd őket tovább. Az igazgató asszony szemmel láthatóan helyesli a dolgot. Be is fűzik az oktatófilmet, L.L. Junior az első sorban, ráadásul még Erzsébetváros polgármestere is beáll a gyerekek közé lapaj módjára táncolni, a hangulat pedig varázslatos. A gyerekek meg addig sem lövik magukat be egy rothadó sikátorban.

Drog nélkül is jól érezhetjük magunkat

A kollektív tánc nem tart tovább tíz percnél, illetve Junior és a politikus nélkül folytatódik, Junior zenéjére.

Én ehhez nem értek, Ildikó néni

Egy szemfüles újságíró az utcán még megkérdezi Juniort, hogy vajon akkor ő is az önkormányzattól kapja-e a pénzt, ha kap egyáltalán, mert ugye kap, nemde, amire a rapper legalább annyira szemfülesen nem kíván válaszolni, majd megkérdezi, hogy ez ilyen amerikai újságírás-e. A beszélgetést félbeszakítva jelennek meg ekkor felháborodott anyukák is, akik szerint alsós gyerekeiket nem engedték jelentkezni, pedig sporttagozatosok is ráadásul, és nekik azt mondták, hogy bárki jelentkezhet, az ő lányaik is, akik mellesleg sporttagozatosok. "Mindenki jelentkezhet, aki a hetedik kerületben lakik, vagy a suliba jár. A kicsik is. Kérdezzék meg, itt van az önkormányzattól az úr. Én bent is láttam ilyen nyolcéveseket, bár én ehhez nem értek, hogy hány éves egy gyerek" - keres a problémára megoldást Junior. "Kérdezzék Ildikó nénit, nála lehet jelentkezni".