A Népligetbe költöztetnék a Kapcsolat-koncertet

2007.02.06. 13:11
A környezeti terhelés miatt a hetedik kerület pénzt kér a Kapcsolat-koncertet szervező T-Mobiltól, de az is jó lenne, ha valahol máshol zajonganának. A kerület nem egyeztetett a többi érintettel, a T-Mobile nem ment el a tárgyalásra.

Idén már nem kapja meg ingyen a Felvonulási teret a Kapcsolat-koncerteket szervező T-Mobile, számolt be a fővárosi városfejlesztési és városképvédelmi bizottság döntéséről a Magyar Hírlap.

A mobilszolgáltató már tíz éve rendez nagyszabású, ingyenes koncerteket a Városliget mellett, melyekre minden nyáron több százezren látogatnak ki. A főváros eddig nem kért pénzt a területhasználatért, most azonban Hunvald György hetedik kerületi polgármester javaslatára fizetnie kell majd a cégnek.

"A környéken élők panaszkodnak a zajterhelésre. Rengeteg levelet kaptunk az ügyben" - indokolta előterjesztését Hunvald György az Indexnek. "Valamiféleképpen kárpótolni kell a lakókat. A befolyó összegből felújíthatnánk az érintettek lakóházait."

Pénz vagy költözés

Egyelőre nem tudni, hány házat hozhatnának rendbe a pénzből, a zajterhelés miatt kiszabott összeg nagyságáról ugyanis még nem született döntés. Hunvald György szerint ehhez az érintett kerületek, tehát a hetedik mellett a hatodik és a tizennegyedik kerület megegyezése is szükséges. Kérdésünkre viszont elmondta, eddig még nem egyeztetett a környező kerületekkel, ők tehát egyelőre hivatalosan nem is ismerik a tervet.

Hunvald György nagyságrendileg sem tudta megmondani, mennyi kompenzációt tartanának elfogadhatónak. A T-Mobile kedd délelőtt tárgyalt volna az ügyről a polgármesterrel, de végül lemondták a megbeszélést.

Az ideális egyébként nem is a zajpénz lenne a kerület számára, hanem ha a rendezvényt elköltöztetnék a Felvonulási térről.

"Ez a tér nem erre lett méretezve. Itt felvonulásokat tartottak, nem koncerteket" - emlékeztetett a május elsejékre a polgármester. Hunvald szerint az ilyen jellegű eseményeket sportcsarnokokban kellene tartani, bár véleménye szerint a Népliget is megfelelő helyszín lenne.

"A Népliget környékén nincsenek lakóházak, ott van kihasználatlan terület, így éppen ideális a koncertre" - vélte.

Az ügyről megkérdeztük a T-Mobile-t, a cég azonban egyelőre nem akart reagálni. A városfejlesztési bizottság alelnöke, Z. Halmágyi Judit viszont úgy nyilatkozott a felvetésről a Magyar Hírlapnak: a koncert Népligetbe költöztetéshez legalább egyéves előkészítő munka szükséges, mivel a tervet be kell illeszteni a főváros fejlesztési programjába.