Ágnes
-1 °C
2 °C

Megkapta az engedélyt az ünnepi könyvhét

2005.05.10. 17:10
Kedden döntött az V. kerület illetékes bizottsága a az idei könyvhét közterülethasználati engedélykérelméről, így elhárult az akadály a 76. ünnepi könyvhét megszervezésének útjából. A döntést amiatt halasztották el kétszer is, mert az illetékes bizottság megvárta a Magyar Egyetemi Kiadó kérelmét is. A bizottság baloldali tagjai tudatos időhúzással és elfogultsággal vádolják a fideszes elnököt.

Harmadszori nekifutásra május 10-én, kedden döntött az V. kerületi tulajdonosi, vállalkozási és helyiséggazdálkodási bizottság az idei könyvhét közterülethasználati engedélykérelméről, így a Vörösmarty tér mellett idén ismét a Szent István téren rendezhetik meg június elején az ünnepi könyvhetet, közölte a kerület sajtóosztálya.

Elfogultsággal vádolnak

Az ülésen a bizottság elnöke utalt arra, hogy a rendezvény szervezőjének, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének kérelmén kívül más könyvkiadók jelentkezésére is várt, ezért napolták el a döntést. A keddi elnapolás után, pénteken érkezett be egy kérelem, így idén az MKKE 83 pavilonja mellett a Magyar Egyetemi Kiadó pavilonja is ott lesz a Szent István téren.

A kiadó az MKKE standjai közé ékelődve, a Bazilika főlépcsőjénél, az általa igényelt helyet kapta meg, de külső megjelenésében igazodnia kell majd a többi standhoz. A bizottság baloldali tagjai tudatos időhúzással és elfogultsággal vádolták a fideszes elnököt, mivel ennél a kiadónál dedikált tavaly a Fidesz elnöke.

Veszélybe került

A bizottság kétszer napolta el az idei, 76. ünnepi könyvhét közterület-használati kérelmének tárgyalását, ami miatt veszélybe került a rendezvény megtartása is. Ha most sem született volna határozat, vagy elutasító határozatot hozott volna a bizottság, már nem lett volna elegendő idő megszervezni a június másodikán kezdődő fesztivált. Zentai Péter László, a könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója lapunknak korábban elmondta: mindenképp megrendezték volna a könyvhetet, akár engedély nélkül is. Steiner Pál ötödik kerületi polgármester múlt szerdán felszólította a bizottságot, hogy 72 órán belül tárgyalják meg a kérelmet, de a tárgyalás végül a szokásos keddi ülésre tolódott.

Az ünnepi könyvhétnek hagyományosan a Belváros ad otthont, a megszokott Vörösmarty téri helyszín helyett, az ott zajló építkezések miatt, tavaly tartották először a Szent István téren a rendezvényt, és a szervezők idén is ezt a közterületet igényelték, a Vörösmarty téri helyszín mellett.