Még öt évig sugározhatnak a kereskedelmi tévék

2005.07.20. 14:40
Az ORTT 2007-től újabb öt évre adott sugárzási lehetőséget a két kereskedelmi tévének. Az MTV ötletparádéjából csak az új közéleti csatorna valósul meg, és újabb adókat indítana a Duna tévé is.
A médiahatóság meghosszabbította öt évvel az RTL Klub és a TV2 koncesszióját, valamint nyilvántartásba vette a Magyar Televízió közéleti csatornáját - erősítette meg az MTI értesülését az egyik testületi tag.

A két országos kereskedelmi csatorna műsorszolgáltatási jogosultága 2007-ben jár le, ehhez képest kaptak még újabb öt évre sugárzási lehetőséget. A Magyar Televízió Rt. menedzsmentje a nyáron nyújtotta be elsőként indítani kívánt tematikus csatornájának nyilvántartásba vételi kérelmét.

Másfélmilliárdos koncessziós díj

Az MSZP által a testületbe delegált Ladvánszky György elmondta, az ő javaslatára csomagban - több mint kéttucat, szintén 2007-ben lejártó helyi és körzeti rádiós, televíziós szerződéssel együtt - tárgyalva, változatlan feltételek mellett hosszabbította meg a két országos kereskedelmi tévéadó koncesszióját a médiahatóság.

Ez az MTI információja szerint évente mintegy másfél-másfél milliárd forintos koncessziós díjat, valamint harminc százalék körüli közszolgálati tartalomarány vállalását jelenti egyebek mellett.

Szavai szerint azért volt szükség erre az eljárásra, mert a döntés későbbre csúszása esetén több kis médium frekvenciájára nem is tudtak volna időben pályázatot kiírni.

A médiahatóság február közepén meghozott határozata szerint az ORTT Irodájának szeptember 16-ig kellett a testület elé terjesztenie a javaslatot a hosszabbítási kérelem elbírálására.

Közéleti csatorna az MTV-től

Noha tavaly március óta fél tucatnál több tematikus adó létrehozásának tervét jelentette be a két magyarországi közszolgálati televízió vezetése, eddig csak a Magyar Televízió közéleti csatornájának nyilvántartásba vételi kérelme érkezett meg a médiahatósághoz.

Rudi Zoltán tavaly márciusi elnökké választásakor beszélt arról, hogy a nemzeti főadó mellett tematikus közéleti, nosztalgia-, kulturális és sportcsatornák indítását tervezi az MTV. Az elsőként jelentkező hírcsatorna startját megválasztása után 2005-re ígérte, később idén márciusra módosították az időpontot, ami végül szeptemberre csúszott.

Nemrégiben azt tudatta az MTV szóvivője, hogy a tervek szerint jövő szeptemberben megkezdené próbaadását a visegrádi négyek közép-európai kulturális televíziója.

Cselényi László, a Duna Televízió elnöke április végén, megválasztása után két hónappal jelentette be, hogy két újabb csatornát kívánnak indítani. Akkori közlése szerint az Autonómia nevű adó a kisebbségek témakörét állítja majd figyelme középpontjába, míg az Unió elnevezésű elsősorban ifjúsági, oktató csatorna kíván lenni.