Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Ötszáz adagos konferenciaközpont Debrecennek

2004.03.25. 16:35
A 8 milliárd forintos beruházást idén kellett volna befejezni. Az elhúzódó tervezés miatt 2005-ben vehető majd birtokba a bálterem, kiállítótér és az ötszáz adagos konyha.
Debrecenben még ebben az évben megkezdődik a konferenciaközpontot, szállodát és irodaházat is magában foglaló Kölcsey Központ építése - jelentette be csütörtökön a város polgármestere a megyeszékhelyen. Elkészültek a mintegy 8 milliárd forintos beruházás engedélyezési tervei. A konferenciaközpont a Református Kollégium szomszédságában, az egykori Kölcsey Ferenc Művelődési Központ helyén épül fel - mondta sajtótájékoztatóján Kósa Lajos.

Elhúzódó tervezés

A polgármester felidézte, a Széchenyi-terv pályázatán közel egymilliárd forintot nyert a város a konferenciaközpont megépítésére. "Az irodaházat és a mélygarázst, illetve a szállodát pedig társberuházók bevonásával kívánjuk megépíteni" - tette hozzá.

Mint ismeretes, korában 2004-re vállalták a központ megépítését, de a tervezés elhúzódása miatt módosították a szerződéseket. A jelenlegi kormányzat a csaknem egymilliárdos állami támogatás feltételét úgy módosította, hogy a beruházásnak 2005 végére kell elkészülnie.

A Keviép Rt. és a Strabag Rt. közül kerülhet ki a korábbi pályázat alapján az önkormányzat társberuházója - közölte. A város tulajdonában maradó kongresszusi központ 3,5 milliárd forintba kerül, a beruházási összeget az állami támogatás mellett az önkormányzat kötvénykibocsátásból fedezi. A komplexum többi részének mintegy 4-4,5 milliárdos beruházási összegét pedig társberuházók teremtik elő, akiknek a tulajdonába is kerül a szálloda és az irodaház.

Ötszáz adag

Kováts András vezető tervező közölte: a konferenciaközpont 750 személyes, de 1.100-ra bővíthető kongresszusi termet alakítanak ki. "Emellett kiállítási terem, bálterem, valamint ötszáz adagos konyha is helyet kap a komplexumban, amelyben belső udvaros megoldása a debreceni építészeti hagyományokhoz illeszkedik" - mondta végezetül.

Elmondta azt is, hogy ötezer négyzetméter alapterületű 200 ágyas szálloda és hasonló nagyságú irodaház kapcsolódik a kongresszusi központhoz, amelynek alagsorában 300 gépkocsi befogadására alkalmas parkolót alakítanak ki.