Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Be akarják mutatni a holland képviselő Koránt gyalázó filmjét

2008.03.10. 14:52
A Mohamed-karikatúrákat készítő dán rajzoló szerint Hollandiában be kell mutatni azt a Korán-ellenes filmet, amit egy jobboldali politikus készített, annak ellenére, hogy vetítése erőszakos cselekményeket robbanthat ki.

Kurt Westergaard az egyik alkotója volt azoknak a Mohamed-karikatúráknak, amelyek 2006-os megjelenésüket követően zavargásokat és a dán termékek bojkottját váltották ki a muszlim világban. Az ő műve volt az a gúnyrajz, amelyen az iszlám prófétája bombát takaró turbánt visel.

Hasonló fogadtatástól tartva a holland kormány felszólította Geert Wilderst, hogy ne mutassa be a Koránról szóló filmjét, egyben el is határolódott a politikus nézeteitől.

Westergaard a De Volkskrant című holland napilap hétfői számában úgy nyilatkozott, hogy egyetlen dán politikus sem merné a film betiltását javasolni. "Ez egyet jelentene politikai öngyilkosságával. Egy dán politikus tudja, hogy nem lehet korlátozni a véleménynyilvánítási szabadságot. Wildersnek be kell mutatnia filmjét" - mondta.

Wilders eddig nem sokat árult el a filmről, amelyet rajta kívül eddig csak a producerek láttak. Korábban a Koránt olyan "fasiszta" könyvnek nevezte, amely erőszakra uszít. A politikus a múlt héten csalódottságának adott hangot amiatt, hogy egyetlen holland tv-állomás sem volt hajlandó levetíteni a filmet, és közölte: valószínűleg március 28-án mutatja be a hágai parlament sajtóközpontjában és valószínűleg hozzáférhetővé teszi egy különleges internetes oldalon is.

A Mohamed-karikatúrák újbóli felbukkanása és a Wilders-film elleni tiltakozásul több ezer afgán diák tüntetett vasárnap dán és holland zászlókat égetve és azzal fenyegetőztek, hogy megtámadják a két országnak a NATO-erőkkel Afganisztánban szolgáló katonáit.

Westergaard, aki elmondta, hogy 2006 óta már a hatodik titkos lakhelyére költözött és felkészült arra, hogy élete hátralévő részében védelemre szorul, elmondta: nem bánja, hogy megrajzolta a Mohamed-karikatúrákat.

"Dániában mindent és mindenkit bírálunk: a királynőt, a politikusokat, a vallást. Az újságnak az a feladata, hogy vitákat provokáljon, és ez a dolga a karikaturistának is. A muszlimoknak ezt el kell fogadniuk" - mondta. A holland kormány attól tart, hogy Wilders filmje olyan vallásos és faji feszültségeket szít fel, mint amilyenekre Theo van Gogh 2004-es meggyilkolásakor látott az ország. Van Goghot azután ölték meg, hogy filmet készített a muzulmán nők elleni erőszakról.