Bezárják a Szálasi-kiállítást

2003.04.17. 19:52
A magángyűjtők visszakérték műtárgyaikat a problémásnak tartott kiállításról, így a múzeum péntektől kénytelen bezárni azt.
Pénteken bezárják a Horthy katonái - Szálasi nyilasai című kiállítást Kőszegen, mivel a tárlat anyagának nagy részét kölcsönző magángyűjtők visszakövetelik műtárgyaikat és dokumentumaikat, tájékoztatta Horváth Sándor, a Vas Megyei Múzeumok igazgatóságának vezetője csütörtökön az MTI-t.

Közlése szerint a fejleményről Bakay Kornél, a kőszegi Jurisics Vármúzeum igazgatója, a tárlat rendezője értesítette levélben. Bakay Kornél szerint "a magángyűjtők a médiumok által gerjesztett nyomasztó légkörre hivatkozva" visszavonták kölcsönzési engedélyüket és záros határidőn belül követelik vissza műtárgyaikat.

A kiállítást rendező professzor levelében hozzáfűzte: éppen ezért nem tehet mást, minthogy a "Horthy Miklós katonái és Szálasi Ferenc nyilasai" című kiállítást április 19-ei hatállyal bezárja. - Noha a tárlatot a levél szerint csak szombattól zárnák be, a kiállítás már pénteken sem tekinthető meg, hiszen a Vas megyei múzeumok nagyböjt napján évek óta zárva tartanak - közölte Horváth Sándor.

Görgey Gábor kulturális miniszter örömmel értesült arról, hogy erkölcsi állásfoglalása nyomán a kőszegi kiállításhoz tárgyakat kölcsönző magángyűjtők úgy döntöttek: visszavonják a méltatlan kontextusba került műtárgyaikat és dokumentumaikat a kiállításról.

"A miniszter a demokrácia és a társadalmi szolidaritás sikerének tartja, hogy az erkölcs és a jó ízlés nevében, a jogszerűség határain belül sikerült rendezni a közfelháborodást keltő kiállítás kérdését" - olvasható a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjegyezték, hogy ez a lépés világosan mutatja, Magyarországon ma nem lehet olyan kiállítást fenntartani, amely hősként tünteti fel azt a Szálasi Ferencet, aki felelős volt a 70 ezer embert érintő halálmenetekért és tömeggyilkosságokért.

Kihangsúlyozták ugyanakkor, hogy a kiállítás a szakértői vélemények szerint is olyan félrevezető üzenetet hordoz, mely egyoldalúan pozitív színben, hősként tünteti fel a magyarországi vészkorszak leggyászosabb figuráit, miközben méltatlanul elhallgatja a zsidók tömeges deportálását.

A kiállítás félrevezető

Kőszeg város önkormányzata a múlt héten közleményben határolódott el a tárlattól, majd múlt csütörtökön a kulturális minisztérium közölte, hogy szakértőket kért fel a kiállítás értékelésére. A szaktárca vasárnap jelezte, nincs hatásköre a kőszegi tárlat bezárására, Görgey Gábor kulturális miniszter és Kocsi László, a tárca politikai államtitkára közleményében ugyanakkor mélységesen elítélte a kiállítást.

A két felkért szakember - Gál Vilmos, a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa és Stark Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa - hasonló álláspontra helyezkedett, miszerint a kiállítás némi kiegészítéssel, kiigazítással megfelelően mutathatná be vállalt témáját.

Ezzel együtt Stark Tamás úgy látta, hogy a kőszegi várban rendezett kiállítás hiányos, illetve egyoldalúan, tendenciózusan mutatja be mind a Horthy-, mind pedig a nyilas korszakot.

A Mazsihisz bezárást követelt

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz)-, amely az elmúlt héten közleményben adott hangot tiltakozásának, e hét elején pedig a kiállítás azonnali bezárását kérte a kulturális minisztertől - a zsidóság ünnepével kapcsolatos vallási előírások miatt csütörtökön nem nyilatkozhatott az MTI-nek. A magyarországi zsidó vezetők a legközelebb csak vasárnap reagálhatnak a történtekre.

Horváth Sándor a Mazsihisz tiltakozásának napján úgy nyilatkozott: a kiállítás nem emeli piedesztálra Szálasi Ferencet, csupán a korszakot mutatja be dokumentumok és fotók segítségével.