A kultúra hajléktalanjai

2003.03.20. 12:10
A Krétakör Színház egy független, kortárs összművészeti központ tervezetét nyújtotta be a kulturális tárcának. Görgey Gábor támogatja az ötletet, legalábbis addig, amíg le nem mond.
Független művészeti műhelyek létrehozását ígérte Görgey Gábor, a kulturális tárca vezetője a Parlament ülésén. "A színházi programot ki akarjuk egészíteni a független műhelyek infrastrukturális feltételeinek megteremtésével. Elsőként a Krétakör Színháznak szeretnénk állandó otthont biztosítani, komoly tárgyalások folynak, és remélhetőleg több mint megfelelő elhelyezést kapnak, nemcsak egy egyszerű színházat, hanem egy olyan kulturális központot, ahol ez a dinamikus, Európa-szerte ismert izgalmas társulat kifejtheti a maga tevékenységét, szemléletét, és odavonzhatja a maga közönségét"- fogalmazott Görgey.

A kulturális minisztérium sajtómunkatársa azonban az index kérdésére nem tudott bővebb felvilágosítást adni sem a "komoly tárgyalásokról", sem a központ lehetséges helyszíneiről. A üggyel kapcsolatos információkat csak március végén osztják meg a sajtóval. További bizonytalanságra ad okot, hogy Görgey korábban többször utalt arra, hogy nem tölti ki hivatalát, és a kormányzati ciklus négy évének lejárta előtt távozik a minisztérium éléről.

A tervvel kapcsolatban Gáspár Máté a Krétakör Színház produkciós vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a műhely ötletét ők adták a minisztériumnak, hiszen már régóta nem rendelkeznek önálló épülettel. A társulat egy beadványban fejtette ki elképzeléseit és konkrét terveit a minisztériumnak egy kortárs kulturális központ alapításáról. A befogadó épület a Krétakör mellett több művészeti csoport otthona lenne, és új szervezeti és működési modellként szolgálhatna a kulturális műhelyek létrehozásához. Ez a kulturális központ egyedülálló lenne Magyarországon; hiszen a Trafóval és a Millenáris Parkkal szemben itt az egész alkotói folyamatnak helyet és megfelelő feltételeket teremtenének.

A központ a Krétakör helyzetére is megoldást jelenthetne, és a művészek lehetőségei is bővülnének. A hely alkalmas lenne alkotó tevékenységre, színházi próbákra, és az elkészült színdarabok bemutatásra is. A megfelelő helyszínről még folynak a tárgyalások, de egy XIII. kerületi ELMŰ ingatlanról már építészeti tervet is beadtak a minisztériumnak - mondta el Gáspár.

Mivel a tervezet még az előkészítő fázisban van, és a beruházás több milliárd forintba kerülne, az elképzelések megvalósulásáig a minisztérium támogatása ellenére is még éveket kell várni. A műhely terve ráadásul csak akkor valósulhat meg, ha Görgey ígéreteit esetleges távozása után nem felejti el betartani az új miniszter. A Krétakör addig átmeneti megoldásokon gondolkozik.

A társulat olyan nagy sikerű és botrányos darabokkal szerzett magának hírnevet, mint a Munkáscirkusz vagy a Fővárosi Nagycirkuszban játszott Hazámhazám. A Krétakör jelenleg is több hetes külföldi turnén vesz részt, többek közt fellépnek Lyonban és Toulouse-ban.