Ágnes
-5 °C
2 °C

Görgey: Új külföldi országimázs-hálózatot

2002.07.02. 16:04
Új magyar országimázs-működtető hálózatot kell létrehozni külföldön annak elérésére, hogy a befogadó fővárosok életében a magyar kulturális események megszokottá váljanak - hangsúlyozta Görgey Gábor kulturális miniszter, a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatóinak budapesti tanácskozásán, kedden.
- Semmiképpen sem fogadható el az, hogy a meglévő megszokottság mentén, szürke hivatali módszerekkel folytatódjon a kulturális intézetek munkája - fogalmazott a nemzeti kulturális örökség minisztere a Károlyi palotában zajló kétnapos értekezlet megnyitóján.

Kis magyar rezervátumok

A miniszter utalt arra, hogy ez az intézményhálózat a két világháború között alakult ki, működésére a pártállam is rányomta bélyegét, és hozzátette, hogy a működtetési koncepciót, különösen az EU-csatlakozás előtt át kell gondolni.

Görgey Gábor kiemelte: a külföldi országokban nem kis magyar rezervátumokat kell működtetni, hanem figyelembe kell venni az országok kulturális életének organizmusát.

Kultúroffenzíva

- Nemzeti karakterünket akkor tudjuk jól felmutatni, ha az intézmények nem a sajátos magyar jelleget hangsúlyozzák. Offenzívába kellene lendülni, az intézményeknek munkájukkal és programjukkal intenzívebben be kellene kapcsolódniuk a helyszínek kulturális világába - fogalmazott a tárca vezetője.

Görgey Gábor azt mondta, hogy a tradíciókat megtartó, mégis újszerűen működő kulturális intézethálózatra van szükség. A miniszter a "ballasztoktól" való megszabaduláshoz dialógust kíván folytatni, az igazgatók ez évi értekezletét egyfajta ötletbörzének tekinti: várja a javaslatokat az intézetek életének színesebbé tételéhez.

Stockholmi és brüsszeli intézetek nyílhatnak

A miniszter tervei között említette egy stockholmi kulturális intézet létrehozását. A legújabb, 17. kulturális intézet 2001 decemberében New Yorkban nyílt meg. Az MTI értesülései szerint a következő, a 18. intézet 2002-ben Brüsszelben kezdi meg működését.

Görgey Gábor elmondta, hogy a Kulturális Intézetek Igazgatóságán a július 1-jével leváltott főigazgató, Entz Géza utódjáról még nincs döntés. A főigazgató helyettese a jelenleg ügyvezetéssel megbízott Csapody Katalin, a minisztérium európai ügyek és nemzetközi kapcsolatok főosztályának korábbi nemzetközi szakreferense lesz.

Szerdán gazdálkodási, pénzügyi kérdésekről folytatnak eszmecserét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!