Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Görgey: Új külföldi országimázs-hálózatot

2002.07.02. 16:04
Új magyar országimázs-működtető hálózatot kell létrehozni külföldön annak elérésére, hogy a befogadó fővárosok életében a magyar kulturális események megszokottá váljanak - hangsúlyozta Görgey Gábor kulturális miniszter, a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatóinak budapesti tanácskozásán, kedden.
- Semmiképpen sem fogadható el az, hogy a meglévő megszokottság mentén, szürke hivatali módszerekkel folytatódjon a kulturális intézetek munkája - fogalmazott a nemzeti kulturális örökség minisztere a Károlyi palotában zajló kétnapos értekezlet megnyitóján.

Kis magyar rezervátumok

A miniszter utalt arra, hogy ez az intézményhálózat a két világháború között alakult ki, működésére a pártállam is rányomta bélyegét, és hozzátette, hogy a működtetési koncepciót, különösen az EU-csatlakozás előtt át kell gondolni.

Görgey Gábor kiemelte: a külföldi országokban nem kis magyar rezervátumokat kell működtetni, hanem figyelembe kell venni az országok kulturális életének organizmusát.

Kultúroffenzíva

- Nemzeti karakterünket akkor tudjuk jól felmutatni, ha az intézmények nem a sajátos magyar jelleget hangsúlyozzák. Offenzívába kellene lendülni, az intézményeknek munkájukkal és programjukkal intenzívebben be kellene kapcsolódniuk a helyszínek kulturális világába - fogalmazott a tárca vezetője.

Görgey Gábor azt mondta, hogy a tradíciókat megtartó, mégis újszerűen működő kulturális intézethálózatra van szükség. A miniszter a "ballasztoktól" való megszabaduláshoz dialógust kíván folytatni, az igazgatók ez évi értekezletét egyfajta ötletbörzének tekinti: várja a javaslatokat az intézetek életének színesebbé tételéhez.

Stockholmi és brüsszeli intézetek nyílhatnak

A miniszter tervei között említette egy stockholmi kulturális intézet létrehozását. A legújabb, 17. kulturális intézet 2001 decemberében New Yorkban nyílt meg. Az MTI értesülései szerint a következő, a 18. intézet 2002-ben Brüsszelben kezdi meg működését.

Görgey Gábor elmondta, hogy a Kulturális Intézetek Igazgatóságán a július 1-jével leváltott főigazgató, Entz Géza utódjáról még nincs döntés. A főigazgató helyettese a jelenleg ügyvezetéssel megbízott Csapody Katalin, a minisztérium európai ügyek és nemzetközi kapcsolatok főosztályának korábbi nemzetközi szakreferense lesz.

Szerdán gazdálkodási, pénzügyi kérdésekről folytatnak eszmecserét.