Oszkár
20 °C
29 °C

A zsidó vezető tiltakozott a lipcsei könyvvásáron

2004.03.25. 16:48
A volt lett külügyminiszter beszédében egyenlőségjelet tett a nácizmus és kommunizmus közé, ezért Németországi Zsidók Központi Tanácsának alelnöke kivonult a teremből.
Közjáték árnyékolta be a lipcsei könyvvásár szerda esti hivatalos megnyitóját: Salomon Korn, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának alelnöke az egyik beszéd alatt tiltakozásul elhagyta a termet. A felháborodást kiváltó beszédet Sandra Kalniete, volt lett külügyminiszter, az Európai Bizottság kijelölt biztosa mondta el, s Korn szerint Kalniete a nemzetiszocializmust (nácizmust) a kommunizmussal hasonlította össze.

Elviselhetetlen

Kalniete olyan felismerésekről beszélt, amelyek alapján kimondható: mindkét önkényuralmi rendszer egyformán bűnöző rendszer volt. Salomon Korn a mondatok elhangzása után felállt, és kíséretével elhagyta a termet. Mint nyilatkozta, "elviselhetetlen", hogy a 48 millió ember életébe kerülő nemzetiszocializmust a kommunizmussal vessék össze.

A hivatalos megnyitó beszédet Jiri Grusa, a Nemzetközi PEN-Klub elnöke mondta el, s sürgette az európai nemzeteket, hogy vitájukat befejezve fogadják el az európai alkotmányt.

Csütörtökön már a nagyközönséget is fogadta a vasárnapig nyitva tartó lipcsei könyvvásár, amelyen csaknem harminc országból több mint kétezer kiállító kínálja könyveit. A vásár idején veszi át az európaiak közötti megértés előmozdítására alapított lipcsei könyvdíjat (Elismerés-díj) Csordás Gábor író, műfordító, a Jelenkor Kiadó igazgatója.

Az idei lipcsei könyvvásárra a szervezők 100 ezer látogatót várnak.