A Magyar Rádió perrel fenyegeti az ORTT-t

2003.06.25. 17:54
A Testület szerint Lovas István törvényt sértett a Vasárnapi Újságban, amikor egyetértett György Péterrel, a rádió viszont betelt poharat emleget. Az ORTT Panaszbizottságának indoklása titkos, Lovas pedig Zuglóba menekült.
A Magyar Rádió vezetősége közleményben jelezte, hogy fellebbezést nyújtott be az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságának a Vasárnapi Újság című műsort elítélő állásfoglalása ellen. A rádió szerint a döntés "több ponton törvénysértő" és véleményük szerint egyértelmű, hogy "politikailag erősen elfogult emberek panaszaira épül, akik újságírói gyakorlat és tapasztalat nélkül, vagy egyeseknél a diktatúrában szerzett ismeretekkel minősítenek műsorokat, jelölnek ki önkényesen műfaji határokat, így keltve hangulatot a Rádió, és annak elnöke ellen."

A nyilatkozat azonban hangsúlyozza, hogy a "hallgatók tudatos megtévesztése nem jár sikerrel, hiszen az állandóan kifogásolt Vasárnapi Újság hallgatottsága igen magas."

"A pohár betelt." -folytatja a sajtóközlemény írója - "A hivatásos feljelentők ármánykodását és az ORTT állásfoglalásait ezentúl soha nem hagyjuk megválaszolatlanul, ha kell a független bíróságon, vagy akár nemzetközi fórumokon kérjük az ellenünk indított támadások igaztalan voltának, jogszerűtlenségének megállapítását."

Antiszemiták a ballib ágy alatt

Molnár Péter, a Panaszbizottság soros elnöke tegnap hozta nyilvánosságra, hogy a bizottság úgy találta: Lovas István megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény közszolgálati médiára vonatkozó előírásait, mivel a Vasárnapi Újság május 25-i adásában a György Péter esztéta írásából vett idézetek közé illesztett, s az eredeti témától messze elkanyarodó véleménynyilvánítással túllépte a politikai jegyzet műfajának határait.

"'Ha élne Kádár, hát nyugodtan felléphetne Friderikusz Sándor műsorában, amely egyébként a szólásszabadság fogalmából csinál kabarét.' Mielőtt a baloldali és liberális hallgatók a Vasárnapi Újságot - szokás szerint - szélsőséges neofasisztának neveznék, örömmel jelentem, hogy az elhangzott mondat szó szerinti idézet annak a György Péter esztétának a tollából vagy számítógépéből, aki minden idők állami és magánszektori tanácsadója, noha közismert balliberális beállítottsága, és az is, hogy minden balliberális ágy alatt antiszemitát fedez fel." -kezdte a törvénybe ütközőnek talált rádiós jegyzetet Lovas István, majd az Élet és Irodalomban megjelent cikk több részletét idézve beszél a Magyar Televízió jelenlegi helyzetéről és Friderikusz Sándor A szólás szabadsága című műsoráról, végül a Nap-Kelte című reggeli magazint veszi górcső alá, és Gyárfás Tamás eltávolítása mellett érvel.

"Gyárfás a kormánypárti szolgálatot olyan fokra emelte, amely gyakorlatilag példátlan az elmúlt tizenhárom esztendőben. Ugyanis az már szabad szemmel is látható. Mindenki, aki 6 óra 13 perckor bekapcsolja a Nap TV-t és megnézi a lapszemlét, erről megbizonyosodhat. Ilyet csak egy diktatúra felé hajló ország médiájában láthat." -állította Lovas, majd a műsor elfogultságának bizonytékául megjegyzi: A reggeli lapszemlében első a kormánypárti Népszabadság, majd azt követi a kormánypárti Magyar Hírlap és a kormánypárti Népszava. És mivel már több országos politikai napilap nincs, e lapok közül a sort az ellenzéki, tehát ma az egyetlen, igazán érdekes Magyar Nemzet zárja, amely egyébként messze nagyobb példányszámú az előtte szemlézett Magyar Hírlapnál és a Népszavánál.

Zugló nem jogerős

Az Index megkereste az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága, hogy megkérdezze a fentebb idézet szöveg mely pontokon lépte túl a politikai jegyzet határait, de a testület elzárkózott a döntés pontos szövegében szereplő indoklás ismertetésétől, mondván nem jogerős határozatokat nem szoktak közre adni. Annyi azonban biztos, hogy a Rádió eltévesztette a címzettet, hiszen a Panaszbizottság, és az ORTT két különálló intézmény.

Az üggyel kapcsolatban felhívtuk Lovas István jobboldali médiaszemélyiséget is, a vele folytatott telefonbeszélgetést a pontos tájékoztatás érdekében szó szerint közöljük:

- Mit mondott, melyik újságtól keres?
- Az Indextől.
- Akkor most sietnem kell Zuglóba, tehát viszonthallásra!