Az óbudai Fidesz és az MDF támogatja Tarlóst

2001.07.16. 13:53
A Fidesz és az MDF óbudai elnöksége támogatásáról biztosítja Tarlós István, III. kerületi polgármestert - derül ki abból a nyilatkozatból, melyet a kerület koalíciós képviselői adtak közre a múlt héten kirobbant Sziget-botrány kapcsán. Demszky Gábor hétfői közleményében üdvözli a Sziget szervezőinek azon döntését, mellyel semmisnek tekintik a Tarlóssal kötött múlt heti megállapodást. Hétfő este demonstrációt tartanak a civil meleg szervezetek az óbudai polgármesteri hivatal előtt, céljuk Tarlós lemondása.
Pénteken kiadott közleményük szerint a Sziget szervezői semmisnek tekintik azt az írásos megállapodást, melyet Gerendai Károly, Müller Péter, két rendőrezredes és Tarlós István, III. kerületi polgármester írt alá a múlt hét során. A szerződéskiegészítés értelmében a rendezvény szervezői vállalták, hogy semmilyen homoszexuális felvilágosítóműsor nem szerepel a Sziget programjában.

Fidesz-MDF: Egészséges ifjúságot!

"Az emberiség jövője az egészséges ifjúság! Nem engedjük, hogy a szabadság és a tolerancia hamisan alkalmazott jelszavaival a gyermekek és az ifjúság nevelését tudatosan rossz irányba tereljék" - tartalmazza az a nyilatkozat, melyet a Fidesz és az MDF óbudai elnöksége adott ki hétfőn az üggyel kapcsolatban. A Szigeten tervezett homoszexualitással foglalkozó programokkal kapcsolatban a képviselők leszögezik: "A gyermekek és az ifjúság életvitelének rossz irányba terelése az értékítélet elbizonytalanítása, a társadalom bomlasztása azok érdeke, akik a közerkölcsök és közbiztonság hiányából évtizedek óta hasznot húznak". Az elnökség tagjai több ifjúságvédelmi törvényidézet után támogatásukról biztosítják Tarlós Istvánt, és igazat adnak neki a múlt heti döntésében.

Civil meleg szervezetek a kerületi vezető lemondását követelve hétfő este demonstrációt tartanak az óbudai polgármester irodája előtt. A Sziget Kft. irodája elé tervezett hétfői megmozdulást a szervezetek végül lemondták, mivel az augusztusi rendezvény képviselői felmondták a vitatott megállapodást.

Demszky örül a Sziget döntésének

Demszky Gábor, fővárosi polgármester közleményében szintén üdvözli a Sziget-szervezők döntését. "Megnyugvással vettem tudomásul, hogy az ügyben megnyilatkozó civil szervezetek és a Pepsi Sziget szervezői a kisebbségi jogok melletti bátor kiállással semmisnek tekintették a korábban megkötött alkotmányellenes megállapodást" - írja az SZDSZ-es politikus.

A Független Ifjúság elnevezésű konzervatív ifjúsági szervezet szintén közleményt adott ki, melyben kifejtik, hogy támogatásukról biztosítják Tarlós Istvánt "karakán és határozott kiállítása miatt". A szervezet - Gulyás Balázs, országos titkár állítása szerint - azért nem lehet ott az idei Szigeten, mert Müller Péter rendező, megmásítva a korábbi pozitív döntést, telefonon értesítette őket arról, hogy "politikai okok miatt" nem kívánatos a Független Ifjúság részvétele a rendezvényen. A Sziget Kft. nem kívánta kommentálni a közleményt, ám egy munkatársuk jelezte, hogy a rendezvény közismert politikamentességéről.