Tiltakozással kezdődnek ezentúl a kulturális rendezvények

2005.11.25. 10:51
"Hölgyeim és Uraim! Élvezzék a magyar művészképzés eredményeit mindaddig, amíg még lehet!" - áll a a Művészeti Egyetemek Rektori Széke (MERSZ) tiltakozó levelében, amit péntektől minden színházi és opera-előadás, komolyzenei koncert, illetve kiállításmegnyitó előtt felolvasnak.

A művészeti felsőoktatási intézmények tiltakoznak az ellen, hogy szerintük "az Oktatási Minisztérium a művészképzés sajátosságait figyelmen kívül hagyva akarja bevezetni a területen a bolognai rendszert".

Csak alapfokú minősítést kapnának

"Aki művészeti alapképzésre jelentkezik, többfordulós felvételin esik át, amire a felkészülést már sokszor 6-10 éves korban megkezdi. A zeneművészet esetében például a diákok már egészen fiatalon zeneiskolába járnak délutánonként, majd művészeti szakközépiskolában tanulnak tovább. Ezeket a diákokat 10-15 évnyi rákészülés után egy lényegében használhatatlan alapfokú (bachelor) diplomával küldené el a szaktárca" - mondta a napilapnak Kovács Brigitta, a Liszt Ferenc Zeneakadémia adjunktusa, a Bartók Konzervatórium igazgatója.

A bolognai rendszer - amit jövő szeptembertől minden egyetemen és főiskolán bevezetnek - lényege, hogy a diákok előbb bachelor képzésre járnak, majd utána léphetnek tovább a master szintre. A képző- és a színművészeti képzés továbbra is osztatlan oktatási forma marad, a film-, az építő-, a tánc-, az ipar- és a zeneművészeti terület viszont elfogadta ezt a megosztást.

Tiltakoznak a 35 százalékos kvóta ellen is

A felsőbb oktatási formára viszont az alapképzést elvégzett diákoknak csak a 35 százaléka járhat majd. "A művészetoktatásban ez értelmetlen, hiszen amúgy is kis létszámban folyik a képzés: nyolc művészeti ágban évente összesen 500-600 hallgatót vesznek föl" - mondja Kovács Brigitta. A MERSZ ezért azt szeretné elérni, hogy az ő területükön ne érvényesüljön a 35 százalékos kvóta, amire állítólag tavaly ígéretet is kaptak.

A művészeti szféra azt is sérelmezi, hogy a művésztanárképzés csupán lábjegyzetben szerepel az új szakok listáját rögzítő kormányrendelet tervezetében. Így viszont nem látják biztosítottnak az állami finanszírozást. Kovács Brigitta szerinte a tárca ezzel az elitképzést igyekszik elfojtani, holott a zenei és más művészeti tehetségek kinevelésében az elengedhetetlen. Az oktatási tárca illetékesei szerdán egyeztettek a MERSZ-szel, s ezt követően Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár azt mondta a Népszabadságnak: a 35 százalékos kvóta eltörlésére vonatkozó kérés kivételével mindenben megállapodtak. A MERSZ képviselői azonban ezt határozottan cáfolják.