Kiállítanák a Mohamed-karikatúrákat

2008.02.07. 15:18
Egy dán múzeum vásárolná meg a felháborodási hullámot kiváltó, ötven ember halálához vezető rajzokat.

A dán képregénymúzeum tervezi, hogy megvásárolja azt a 12 Mohamed-karikatúrát, amely világszerte vihart kavart a muszlim közösségekben, és közel 50 ember halálához vezetett.

"Reméljük, hogy meg tudjuk őrizni a munkákat a jövő számára. A karikatúrák a dán történelem részévé váltak" - mondta Jytte Kjaergaard szóvivő az Art Newspapernek.

A szóvivő nem részletezte, hogy a múzeum, amely a dán nemzeti múzeum, a Royal Library részeként tevékenykedik, kiállítaná-e a munkákat.

A dán médiamúzeum ugyanakkor megjegyezte a művészeti szaklapnak, hogy ők, a szólásszabadság nevében szélesebb közönségnek is bemutatnák a karikatúrákat.

"Ha a könyvtár beleegyezik, mi kiállítanánk a karikatúrákat a média reakcióival és a tiltakozásokkal együtt." Ervin Nielsen, a médiamúzeum igazgatója nem tart attól, hogy egy ilyen kiállítás újabb felháborodási hullámot váltana ki. "Mivel nem csak a képeket, hanem a körülötte kialakult médiavisszhangot is bemutatjuk, nem várhatóak erős reakciók" - magyarázta.

Erőszakhullám

A karikatúrákat, amelyek közül az egyiken a próféta látható kutyatesttel, egy másikon pedig bombát formázó turbánnal, a Jyllyands-Posten publikálta 2005 szeptemberében. Később, a szólásszabadság nevében norvég, francia, német, olasz és spanyol lapok is közölték azokat.

A szomáliai és afganisztáni, erőszakba torkolló tüntetések során jó néhányan meghaltak, egyes helyeken támadások értek európai országok követségeit.

A múlt hónapban egy belorusz lap szerkesztőjét nem jogerősen három év börtönbüntetésre ítélték, mert 2006-ban hozzájárult a karikatárák közléséhez.

Angliában hárman börtönbüntetésüket töltik gyilkosságért, amelyet 2006-ban a dán követségnél tartott tüntetésen követtek el. Németországban jelenleg is folyik egy libanoni férfi pere, mert a karikatúrák elleni tiltakozásként bombát rejtett el a kölni vasúton. Társa Bejrútban tölti 12 éves börtönbüntetését.

Erőszakhullám

A dán képregénymúzeum már felvette a kapcsolatot a rajzok készítőivel, de egyelőre még nem született megállapodás. "Általánosságban egyetértünk abban, hogy ki kell állítanunk a munkáinkat, de végleges megállapodás még nem született" - nyilatkozta az Art Newspapernek Claus Seidel grafikus.

"Egyikünket sem a pénzszerzés motiválja, néhányan azt tervezik, hogy alapítványoknak ajánlják fel a honoráriumot" - tette hozzá. Egy munkát már korábban eladtak egyébként. A művész a pénzt szintén jótékonysági célra fordította.

A Dán Nemzeti Múzeum szintén fontolgatta a karikatúrák megvásárlását, de a képregénymúzeum tervei hallatán visszaléptek.