Filmet másolt a filmszövetség

2006.01.26. 13:03
Másoláson kapták a kalózkodás elleni nemzetközi küzdelem élharcosát, az amerikai filmforgalmazók szövetségét (MPAA). A szervezet ráadásul egy olyan dokumentumfilmet másolt le engedély nélkül, ami kritikusan foglalkozik az MPAA életkori besorolási rendszerével.

Az amerikai filmforgalmazók szövetsége (Motion Picture Association of America, MPAA) elismerte, hogy lemásolta a This Film Is Not Yet Rated (Ennek a filmnek még nincs besorolása) című mozit a készítő beleegyezése nélkül, amikor a rendező, Kirby Dick novemberben leadta azt az MPAA-hoz besorolásra. A hollywoodi szervezet képviselői szerint ezzel nem sértették meg a szerzői jogi törvényt, az ügy szerintük csak a film kampányának része, írta az LA Times.

A This Film Is Not Yet Rated szerda este debütált a Sundance fesztiválon, a film az életkori besorolás visszásságaival foglalkozik, Dick szerint ugyanis az MPAA például a szexualitás ábrázolásával kapcsolatban kevésbé megengedő, mint az erőszakéval, a független filmekkel szigorúbbak, és a homoszexuális jelenetek miatt magasabb életkori kategóriába sorolják a filmet, mint ha heteroszexuális jelenetek lennének benne. Dick azt is kifogásolja, hogy az MPAA tíztagú, ráadásul anonim bizottsága mindenféle társadalmi kontroll nélkül működik.

Turkált a szemétjükben

Dick elmondta. nagyon felháborodott, mikor a közelmúltban, egy MPAA-ügyvéddel való beszélgetés során kiderült, hogy a szervezet lemásolta a filmjét, annak ellenére, hogy külön kérte minden példány visszaszolgáltatását. Michael Donaldson, Dick ügyvédje közölte: egyelőre nem fognak perelni, de erre bármikor sor kerülhet, az MPAA lépéseitől függően.

"Lemásoltuk Kirby filmjét, mert a munkatársainkat érinti a téma" - mondta Kori Bernards, az MPAA kommunikációért felelős alelnöke. Szerinte Dick kémkedett a besorolási bizottság tagjai után, például turkált a szemétjükben és követte őket, amikor reggel iskolába vitték a gyereket. Bernards hozzátette, hogy a másolat "el van zárva", és nem másolják vagy terjesztik tovább. A filmet egyébként Dan Glickman, az MPAA új elnöke nézte meg.

Dick, akit 2004-ben Oscar-díjra is jelöltek, úgy véli, hogy a bizottságban helyet foglaló tagok személyazonosságának kinyomozásában teljesen szabályosan jártak el. "De még ha nem is tartottunk be minden szabályt - mondja -, nem értem, hogy emiatt miért sértheti meg valaki más a törvényt."

Nem volt üzleti haszon

Bernards azt is közölte, hogy több más, besorolásra küldött filmet is lemásoltak, de címeket nem említett. Az alelnök szeritn az MPAA jogosan járt el, amikor a készítő engedélye nélkül lemásolták a filmet. "A bíróság elsimeri, ha a felek másolatot készítenek anyagokról azért, hogy későbbi esetleges eljárásokban használhassák azokat." Az MPAA nem tett lépéseket Dick ellen, de kihívták a rendőrséget, amikor a bizottsági tagok észrevették, hogy valaki követi őket.

Mark Lemley jogász, szerzői jogi szakértő szerint az MPAA érvei működhetnek, írta az LA Times. Mert bár általánosságban véve nem lehet filmeket másolni, bizonyos körülmények között mégis van rá törvény adta lehetőség. Lemley szerint az is az érdekképviseleti szervezetnek kedvez, hogy nem üzleti haszon reményében készítette a példányt.

A This Film Is Not Yet Rated egyébként a legszigorúbb, NC-17-es besorolást kapta, ami azt jelenti, hogy a filmet 17 éves kor alatt senki sem tekintheti meg.