Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Chirac, Gyurcsány vagy a kabátok miatt költözik az irodalmi est?

2004.12.15. 15:50
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem tarthatja meg a József Attila Kör csütörtökön a Műcsarnok büféje melletti teremben a Pofonok és Ízlések kortárs irodalmi rendezvényt, ugyanis az éppen a Fény és Árnyék című francia festészeti kiállítás megnyitásának napjára esik. Pletykák szerint a Köztársasági Őrezred nem engedélyezte az est megtartását, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is ellátogatott volna a fogadásra, de később kiderült, hogy csak egy Chirackal kapcsolatos megjegyzést értett félre valaki. A hivatalos érv szerint a rendezvényt azért kellett elköltöztetni, mert nincs elég hely a kabátoknak.

"Az előzőekben meghirdetetthez képest a Pofonok és Ízlések - Kritikai beszélgetéssorozat I/2. részét december 16-án nem a Műcsarnokban 18 órától, hanem a Trafó - Kortárs Művészetek Háza kávézójában tartjuk 19 órai kezdettel. A helyszín és időpont megváltoztatását a Fény és Árnyék című, francia festészetet bemutató, aznap 15 órakor a Műcsarnokban nyíló kiállítással kapcsolatos, előre nem látható esemény tette szükségessé" - áll abban az emailben, amit a rendezvény szervezői küldtek körbe a kortárs magyar irodalom iránt érdeklődőknek.

Nem tiltották meg

A pletykák szerint ez az előre nem látható esemény az volt, hogy hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pár napja úgy döntött, hogy részt vesz a Fény és Árnyék című kiállítás megnyitójához kapcsolódó fogadáson és zártkörű tárlatvezetésen. Emiatt pedig a miniszterelnök biztonságáért felelő Köztársasági Őrezred nem engedte a József Attila Kör rendezvényének megtartását, melyet a Műcsarnok büféje melletti terembe szerveztek éppen aznapra.

Batiz András kormányszóvivő azonban az Index megkeresésére cáfolta a pletykákat. "Egyetlen közjogi méltóság sem látogat abban az időben a Műcsarnokba, a Köztársasági Őrezred nem véd akkor ott senkit, így nem is tilthatott meg semmiféle rendezvényt" - mondta a kormányszóvivő, aki hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenc egyébként is Brüsszelbe utazik csütörtök délután, így nem is tudna részt venni a fogadáson.

'Ebből lett ez az egész'

Így a Műcsarnoknál érdeklődtünk, hogy ha nem Gyurcsány látogatása, akkor mi az oka az irodalmi est elköltöztetésének? "Jaj, ez egy szörnyű félreértés" - kezdte Héjj Klára, az intézmény közönségkapcsolatokért felelős munkatársa, aki rögtön rá is világított a pletyka eredetére. "A megnyitó miatt itt torlódnak az események, mi is zaklatottabbak vagyunk az átlagosnál, és valamilyen szervezési kérdésre én mondtam több ember jelenlétében, hogy »Miért, jön a Chirac?«, ebből lett ez az egész" - mesélte.

Kérdésünkre, hogy akkor miért is nem lehet megtartani a büfé melletti teremben az irodalmi rendezvényt, Héjj Klára a helyhiányra hivatkozott: "Egyszerűen nincs annyi ruhatár. A kiállítóterembe be tudunk engedni kétezer embert, de kétezer kabátot már nem tudunk elhelyezni." Az irodalmi estre érkező kétszáz ember a maga kétszáz kabátjával pedig csak tovább terhelné az amúgy is roskadásig tömött ruhatárakat. "Amikor beleegyeztünk a rendezvénybe, ezt még nem tudtuk, és kénytelenek voltunk ennyit könnyíteni a helyzetünkön" - magyarázta Héjj Klára.