Hétvégén elárverezik a Munkácsy-képeket

2003.04.11. 16:50
Jogszerűen adta vissza Görgey a Munkácsy-festményeket Vida Jenő örököseinek, vélte az NKÖM. Az ÁSZ szerint az ügyben célszerűbb lett volna a bírósági ítélet. A festményeket hétvégén elárverezik.
Jogszerűen járt el a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) azzal a négy Munkácsy festménnyel kapcsolatban, amelyet tavaly novemberben adott vissza Görgey Gábor kulturális miniszter Vida Jenő műgyűjtő örököseinek - közölte az NKÖM pénteken az MTI-vel. Mint kitértek rá, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az NKÖM-ben végzett általános vizsgálata során észrevételt tett a Vida-örökösöknek visszaadott négy Munkácsy-festmény ügyében.

Az ÁSZ azt vetette fel: célszerűbb lett volna, ha a képek tulajdonjogának tárgyában bírósági ítélet születik - írják a tájékoztatóban. Közlésük szerint az NKÖM, a KVI, az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnöki Kabinet csütörtökön egységes kormányzati álláspontot alakított ki, amely szerint a kulturális tárca és a KVI jogszerűen járt el a képek visszaadásakor.

"A kormányzat érintett tárcái közös és egységes írásbeli állásfoglalásban jelzik az ÁSZ-nak, hogy a vizsgálati jelentés-tervezetben foglaltakat nem fogadják el, mivel a KVI és az állami szervek eljárása jogszerű volt" - tartalmazza a közlemény.

Görgey Gábor kulturális miniszter tavaly novemberben adta vissza Munkácsy Mihály négy festményét Vida Jenő műgyűjtő Dél-Amerikában élő örököseinek; a védett műtárgyak visszaadására annak nyomán kerülhetett sor, hogy a tárca vezetője engedélyt adott a képek törlésére a Magyar Nemzeti Galéria leltárából. A miniszter akkor jelezte: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma valamennyi olyan műtárgyat visszaad igazolt és jogos tulajdonosának, amely az érvényes jogszabályok szerint visszajár.

A történelem viharai

A II. világháború idején az auschwitzi koncentrációs táborba hurcolt és ott mártírhalált halt Vida Jenő örökösei csaknem tíz éve próbálkoztak a képek visszaszerzésével. Vida Jenő örökösei 1999-ben kérték a minisztériumot: vizsgálja ki a festmények ügyét. Az érdemi tárgyalások 2001-ben indultak meg az örökösök képviselője, az NKÖM és az államot képviselő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) között.

A KVI akkor azt állapította meg, hogy a képek tulajdonosai Vida Jenő örökösei, s azokat vissza lehet adni; a kulturális tárca a képek tulajdonjogát illetően a tiszta helyzet érdekében az Igazságügyi Minisztériumtól is állásfoglalást kért.

Vida Jenő a Vágtató szekér (Poros úton 1874), a Két család (1877), A baba látogatói (1879) és a Kompozíciós vázlat a "Krisztus Pilátus előtt" (1881-1882) című festményeket 1944-ben, egy Munkácsy-emlékkiállítás kapcsán kölcsönözte a Szépművészeti Múzeumnak. A festmények több más műtárgyhoz hasonlóan ládákba csomagolva előbb a Magyar Vöröskereszt védelme alatt álló Pannonhalmi Apátságba, majd a szentgotthárdi cisztercita apátságba kerültek. A festmények a 40-es évek végén kerültek vissza a Szépművészeti Múzeumba, majd a Magyar Nemzeti Galéria 1957-es megalakulásakor a képtárhoz kerültek át, s a műveket később sem államosították.

A Dél-Amerikában élő örökösök nemrégiben úgy döntöttek, hogy - mivel a festményeket nem vihetik ki az országból - árverésen értékesítenek két képet; a Mű-Terem Galéria szombati árverésén A baba látogatói című festmény 60 millió forintos, míg a Krisztus Pilátus előtt című alkotás 20 millió forintos kikiáltási áron kerül kalapács alá.