Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Megszűnik az állandó kiállítások ingyenessége

2007.10.18. 15:34
Január 1-jétől megszűnik az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessége, ugyanakkor számos kedvezmény lép életbe, vagy változatlan marad. A pedagógusoknak továbbra is ingyenes lesz a látogatás, a gyerekeknek csak bizonyos esetekben. Így is jobb lesz az arány, mint az EU-ban.

Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki budapesti tájékoztatóján azt is közölte, hogy 2008. január 1-jétől az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgárait ugyanolyan kedvezmény illeti meg, mint a magyar állampolgárokat. 

Az új szabályok megszüntetik az állami múzeumok állandó kiállításaira vonatkozó díjmentességet, ugyanakkor több új kedvezmény bevezetésével célzottabb kedvezményrendszert alakítanak ki, és a kedvezményeket kiterjesztik az EGT tagállamok állampolgáraira is, mondta a szóvivő annak kapcsán, hogy a kabinet módosította a múzeumok látogatóit megillető kedvezmények szabályait.

Az új szabályozás szerint az állami múzeumok állandó kiállításaira a szervezett diákcsoportok ingyenesen mehetnek be, az időszaki kiállításokat 50 százalékos kedvezménnyel látogathatják. Megmarad a pedagógusok és a felsőoktatásban dolgozók 100 százalékos kedvezménye, a 62 és 70 év közöttiek pedig fél áron látogathatják az állandó kiállításokat.

A gyermekek számára hatéves korig lesz ingyenes a belépés, akárcsak a fogyatékkal élőknek és kísérőiknek, valamint a 70 év felettieknek.

"Állami ünnepeken minden múzeum minden kiállítása ingyenesen lesz megtekinthető, továbbá a családok számára havonta egyszer, az egyes intézmények által választott hétvégi napon szintén ingyenes lesz a múzeumlátogatás" - ismertette Budai Bernadett.

Nem diákigazolvány-, hanem korfüggő 

A nemzetközi diákigazolványok használatáról szólva elmondta: a jövőben nem azok meglétéhez, hanem az életkorhoz kötik a kedvezményt, vagyis a 6 és 26 év közötti fiataloknak akkor is 50 százalékkal kevesebbet kell fizetni a belépésért, ha egyénileg látogatják az intézményeket.

Kérdésre válaszolva a kormányszóvivő közölte: az államnak évente 400-450 millió forintos költséget jelentett az ingyenesség kompenzálása. Ehhez kapcsolódva Budai Bernadett megjegyezte, Magyarországon az új szabályozás életbe lépése után a múzeumokat látogatók 40 százaléka ingyenesen nézheti meg a tárlatokat. Ez az arány az EU tagállamaiban 25 százalék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!