Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszűnik az állandó kiállítások ingyenessége

2007.10.18. 15:34
Január 1-jétől megszűnik az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessége, ugyanakkor számos kedvezmény lép életbe, vagy változatlan marad. A pedagógusoknak továbbra is ingyenes lesz a látogatás, a gyerekeknek csak bizonyos esetekben. Így is jobb lesz az arány, mint az EU-ban.

Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki budapesti tájékoztatóján azt is közölte, hogy 2008. január 1-jétől az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgárait ugyanolyan kedvezmény illeti meg, mint a magyar állampolgárokat. 

Az új szabályok megszüntetik az állami múzeumok állandó kiállításaira vonatkozó díjmentességet, ugyanakkor több új kedvezmény bevezetésével célzottabb kedvezményrendszert alakítanak ki, és a kedvezményeket kiterjesztik az EGT tagállamok állampolgáraira is, mondta a szóvivő annak kapcsán, hogy a kabinet módosította a múzeumok látogatóit megillető kedvezmények szabályait.

Az új szabályozás szerint az állami múzeumok állandó kiállításaira a szervezett diákcsoportok ingyenesen mehetnek be, az időszaki kiállításokat 50 százalékos kedvezménnyel látogathatják. Megmarad a pedagógusok és a felsőoktatásban dolgozók 100 százalékos kedvezménye, a 62 és 70 év közöttiek pedig fél áron látogathatják az állandó kiállításokat.

A gyermekek számára hatéves korig lesz ingyenes a belépés, akárcsak a fogyatékkal élőknek és kísérőiknek, valamint a 70 év felettieknek.

"Állami ünnepeken minden múzeum minden kiállítása ingyenesen lesz megtekinthető, továbbá a családok számára havonta egyszer, az egyes intézmények által választott hétvégi napon szintén ingyenes lesz a múzeumlátogatás" - ismertette Budai Bernadett.

Nem diákigazolvány-, hanem korfüggő 

A nemzetközi diákigazolványok használatáról szólva elmondta: a jövőben nem azok meglétéhez, hanem az életkorhoz kötik a kedvezményt, vagyis a 6 és 26 év közötti fiataloknak akkor is 50 százalékkal kevesebbet kell fizetni a belépésért, ha egyénileg látogatják az intézményeket.

Kérdésre válaszolva a kormányszóvivő közölte: az államnak évente 400-450 millió forintos költséget jelentett az ingyenesség kompenzálása. Ehhez kapcsolódva Budai Bernadett megjegyezte, Magyarországon az új szabályozás életbe lépése után a múzeumokat látogatók 40 százaléka ingyenesen nézheti meg a tárlatokat. Ez az arány az EU tagállamaiban 25 százalék.