Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Újabb negyven épület kerül műemléki védettség alá

2007.02.14. 21:15
A kulturális és oktatási miniszter napokban hatályba lépő rendelete értelmében 14 lakóház és 15 templom kap műemléki védettséget. Két épületnek, az ábrahámhegyi présház-pincének, illetve a tápiószelei volt Káldy-kúriának ellenben megszűnik a védettsége.

Újabb negyven építészeti érték kerül műemléki védettség alá - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az MTI-vel. Többek között hat VIII. kerületi és négy V. kerületi ház, valamint a szegedi barokk stílusú új zsinagóga is védelem alá került - hozta fel példaként Durczi Zsuzsanna, a hivatal igazgatási főosztályának munkatársa.

Jövőre Baranya kerül előtérbe

A 40 építészeti emlék közül összesen 13 budapesti, a többi vidéki városokban, településeken található: Bódvaszilas és Tura magtáraival, Somogyhárságy kőkeresztjével, Szentgáloskér és Mezőhegyes sírkápolnáival, míg a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Pécs három műemlékével, köztük Zsolnay Vilmos emlékszobrával kerül fel a listára - sorolta Durczi hozzátéve, hogy a 2010-es projekt miatt a jövőben szeretnének több Baranya megyei helyszínt előtérbe helyezni.

Már a XX. Századot is védik

Mintegy 2000 kérelem közül választották ki a most védettség alá kerülő 40 építészeti értéket. A szokatlanul sok templomi és kegyeleti jellegű építmény miatt ez akár "szakrális típusú csomagnak is tűnhet", de "új, modern gondolkodás irányába is mutat" az, hogy nemcsak klasszikus stílusú házakat, hanem XX. századi építményeket is besoroltak a védett műemlékek közé - jegyezte meg KÖH munkatársa.

Vannak persze olyan épületek is, amiknek megszűnik a védettségük, a mostani csomagban azonban csak két ilyen van: az ábrahámhegyi présház-pince, amelyben néhány éve tűzvész okozott pusztítást és a tápiószelei volt Káldy-kúria, amely annyira életveszélyessé vált, hogy le kell bontani.

Kb. tizenkétezret védenek

Varga Kálmán, a KÖH elnöke az MTI-nek elmondta: az utóbbi években nagyobb hangsúlyt fektettek az építészeti emlékek védetté nyilvánítására. Korábban tíz év alatt fele annyi épületet sem vontak védelem alá, mint amennyit az elmúlt három-négy esztendőben - mutatott rá. Tájékoztatása szerint Magyarországon mintegy 12 ezer védett műemléket tartanak számon.

A hivatal MTI-hez eljuttatott statisztikai adatai szerint tavaly 99, 2005-ben 208, 2004-ben 38, 2003-ban 53, 2002-ben 34, 2001-ben 22, 2000-ben 31, 1999-ben 75, 1998-ban egy, 1997-ben 10 épület került fel a védett műemlékek listájára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?