Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Várhegyi garantálta a dupla gázsit

2002.03.21. 09:33
Az Ember Tragédiája című dráma március 15-ei televízióközvetítését csak úgy vállalták a színészek, ha Várhegyi Attila, a Fidesz országos választmányának elnöke, a Nemzeti Kulturális Örökség volt politikai államtitkára garanciát ad arra, hogy a résztvevők dupla gázsit kapnak. Szikora János, a darab rendezője szerint a színészek azért fordultak Várhegyihez, mert a Magyar Televízióban nincs egyetlen olyan kompetens személy sem, akinek elhitték volna, hogy megkapják járandóságukat.
"A színészek joggal féltek a premieren a televízió élő adásától: attól, hogy így anyagi hátrány éri őket, hiszen később csökkenhet a darab előadásainak száma a közvetítés következményeként" - nyilatkozta Szikora János Az ember tragédiájának rendezője a Magyar Hírlapnak. A félelmet végül úgy sikerült eloszlatni, hogy Várhegyi a szokásos közvetítési díj dupláját ígérte a színészeknek.

Politikai garancia - de kinek a nevében?

"Várhegyi személyére azért volt szükség, mert a színészek számára a Magyar Televízió nem garancia. A televízió vezetőségében nem volt olyan kompetens személy, akinek a szép szavára elhitték volna, hogy ők valóban ilyen gázsit kapnak" - jelentette ki a rendező, hozzátéve, hogy ez esetben a garancia politikai volt, és ezt Várhegyi Attila adta meg. "A pénzt a televízió adta, de a minisztérium vállalta a garanciát, hogy az ígért összegeket valóban ki is fogják fizetni."

Egyelőre nem tudni, hogy milyen minőségében járt el Várhegyi, amikor ígéretet tett a színészeknek gázsijuk kifizetésére. Mint ismeretes Várhegyi Attila 2001. november 30-ig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára volt, aki azután távozott posztjáról, hogy a bíróság elsőfokon hanyag kezelésért bűnösnek találta és 300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta évek óta húzodó perében. A bíróság a korrupciós vádakban nem találta bűnösnek Várhegyit. A Fidesz választmányi elnöke jelenleg nem lát el közfeladatot.