Jolán
2 °C
4 °C

Összeállt a Nemzeti igazgatói pályázatait elbíráló bizottság

2002.10.08. 17:35
Összeállt a Nemzeti Színház igazgatói posztjára beérkezett pályázatokat elbíráló 11 tagú bizottság; Görgey Gábor kulturális miniszter 7 szakmabelit kért fel, a szakmai szervezetek pedig 4 bizottsági helyre delegálhattak képviselőt. A bizottság október végére hozza meg döntését.
A miniszter felkérését elfogadva a zsűri tagja lett: Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója, Konter László, a Békés Megyei Jókai Színház igazgató-főrendezője, Szakonyi Károly író, Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus, Henye Nándorné kulturális igazgatási szakértő, Kállai Ferenc, a nemzet színésze és Harsányi László közgazdász, a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke.

A bírálóbizottságba a Magyar Színházi Társaság Meczner Jánost, a Budapest Bábszínház igazgatóját delegálta, a MASZK Országos Színészegyesület Hegedűs D. Géza színművészt jelölte, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének küldötte Konrád Antal elnök, a Nemzeti Színházat pedig Blaskó Péter színművész képviseli.

A kuratórium javasol, a miniszter dönt

A kuratórium a miniszternek tesz javaslatot, s Görgey Gábor ennek alapján dönt a direktor személyéről. A Nemzeti Színház igazgatói posztjára heten nyújtottak be pályázatot; a jelentkezéseket szeptember 30-án éjfélig lehetett személyesen eljuttatni, illetve postára adni.

10 pályázóból 6 nyilvános

A pályázati csomagot tízen vették ki, s a ténylegesen jelentkezők közül hatan járultak hozzá nevük közzétételéhez. A direktori posztra Dalos Gábor szakújságíró, Székhelyi József színművész, Jordán Tamás, a Merlin Színház igazgatója, Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója, Márta István, az Új Színház igazgatója és Röthler Balázs színművész pályázott.

Az új direktor 2003. január 1-től tölti be pozícióját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?