Kedvenc neonáci énekesük szabadulásáért tüntetnek

2006.10.21. 10:54
Több mint ezerkétszáz, Európa különböző országából érkező neonáci tüntet a berlini Tegel börtön előtt egy szabadságvesztését töltő énekes szabadulásáért.

A német neonáci Lunikoff, polgári nevén Michael Regener három éve ítélte el a bíróság, miután Landser nevű együttesének szövegeit és megnyilvánulásait a zsidók és más németországi kisebbségek elleni rasszista gyűlölködésnek nyilvánította. A Landster neonáci körökben "A birodalom újra felemelkedik", és a "Kapd el az ellenséget" című lemezek kiadása után lett népszerű.

Németországban szigorúan büntetik a náci szimbólumok használatát, és a náci ideológia hirdetését, ezért 2005 márciusában a bíróság elutasította a Regener szabadulásáért benyújtott kérelmet.

Erősödő szélsőjobb Németországban

Egyre komolyabb problémát jelent a szélsőjobboldal előretörése Németországban: a tavalyi adatokhoz képest húsz százalékkal nőtt a szélsőjobboldali erőszakcselekmények száma. 2005 februárjában több ezer neonáci masírozott végig Drezdán, a város második világháborús bombázásának hatvanadik évfordulóján. Ez volt Németország világháború utáni történetének legnagyobb szélsőjobboldali demonstrációja. Szintén tavaly kapott kilenc százalékos támogatást Szászországban a Nemzeti Demokratikus Párt (NDP), és ezzel képviselője 1968 óta először kapott helyet a tartományi parlamentben.

Májusban Wolfgang Schaeuble belügyminisztert bírálta erősen a német közvélemény, hogy tegyen többet a szélsőjobboldali csoportok ellen. A miniszter akkor a neonácik erejét vizsgáló 2005-ös tanulmányra hivatkozva azt mondta, meg kellene határozni a külföldiek számára azokat a területeket, amerre jobban teszik, ha nem sétálnak.