Népies-urbánus harc az Írószövetségben

2004.03.11. 08:26
Otthagyták az Írószövetséget az urbánusok. A szervezet választmánya nem kívánt elhatárolódni Döbrentei Kornél hol burkolt, hol nyíltan gyűlöletkeltő megnyilvánulásaitól, ezért nyolcvannégyen a kilépés mellett döntöttek.
Nyolcvannégy író lépett ki szerdán a Magyar Írószövetségből. A távozók - köztük Esterházy Péter, Konrád György, Vámos Miklós, Végel László, Bikácsy Gergely, Váncsa Istvány - kifogásolták, hogy a szövetség választmánya nem határolódott el az antiszemitizmusának bujtatott és nyílt formában is hangot adó tagjától, Döbrentey Kornéltól - írja a Magyar Hírlap.

Elhatárolódni a gyűlöletkeltőktől

Az Írószövetség "a rasszista megnyilatkozásokat védelmezve megtagadta azt az európai értékrendet, amely szerint minden származás alapján történő megkülönböztetés elfogadhatatlan" - áll a kilépők a szövetséghez eljuttatott levelében. Az Írószövetség urbánus szárnyához tartozók szerint elfogadhatatlan, hogy a szervezet választmánya "semmi kifogásolnivalót nem talált egyik tagjának súlyosan kirekesztő magatartásában".

Döbrentei Kornél a szélsőségessége miatt az ORTT által is többször elítélt Vasárnapi Újság rendszeres szerzője, legutóbbi botrányos kijelentését a Tilos Rádió ellen tartott, zászlóégetéssel záruló szélsőjobboldali tüntetésen tett. "Egy kisebbség akarja hozott, meg nem élt, akár kultúráját, akár anyagi, politikai szándékait, törekvéseit ráerőszakolni a népre" - jelentette ki a választmányi tag a tüntetésen.

Unja az antiszemitizmus vádját

"Unom már, hogy antiszemitizmus és más címén bennünket rágalmazni lehet és a közvélemény előtt meg lehet semmisíteni" - kommentálta a 84 író kilépését Kalász Márton, az Írószövetség elnöke. Kalász nem támogatta az elhatárolódást Döbrentei kirekesztő megszólalásaitól. Döbrentei Kornél nem kívánt nyilatkozni a Magyar Hírlapnak.