Kiürült büdzsék és vizsgálatok az NKÖM-nél

2002.09.26. 12:34
Október elején zárul le az a vizsgálatsorozat, mely során a Nemzeti Kulturális örökség Minisztériuma az előző kulturális vezetés kiemelt támogatásainak jogszerűségét ellenőrzi. A tárca a saját és a Nemzeti Kulturális Alapprogram költségvetésének töredéke felett rendelkezhet.
Mindössze 2-300 millió forint maradt a kormányváltáskor az NKÖM 83 milliárd forintos idei költségvetéséből, így csupán ennek az összegnek az elköltéséről dönthet szabadon a tárca új vezetése.

NKA: egymilliárd helyett 40-50 millió maradt

A minisztérium sajtóosztálya által kiadott közlemény szerint Rockenbauer Zoltán, a tárca korábbi vezetője a Nemzeti Kulturális Alapprogramban eredetileg meglévő, több mint egymilliárd forintos miniszteri keretet úgy adta át, hogy az új miniszter mindössze 40-50 millió forintról rendelkezhet.

Olt Boblárka, a tárca kommunikációs igazgatóhelyettese elmondta, hogy a minisztériumban egyelőre még nem fejeződtek be azok a vizsgálatok, amelyek a Fidesz-kormányzat egyes kiemelt feladataira költött közpénzek jogszerű felhasználását ellenőrzik.

Bánk Bán és Hídember: kiemelt támogatás, kiemelt ellenőrzés

Jelenleg a minisztériumi címtámogatások, köztük kiemelten a Bánk Bán és a Hídember, a Millenniumi Városközpont, a millenniumi évforduló megünneplése, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal működése, a Gödöllői Királyi Kastély KHT. és az Uránia Filmszínház KHT. ügyében folytatnak vizsgálatokat, és ezek valószínűleg október elején zárulnak le.

A Millenniumi Városközpont ügyében azért vizsgálta felül a tárca a szerződéseket, mert sokallták az állam 52 milliárd forintos kezességvállalását a kulturális tömb megépítésére. Mint megírtuk, az Orbán-kormánnyal megkötött szerződés alapján a Trigránit Rt. a Nemzeti Színház mellett építendő Nemzeti Zeneterem, a Hagyományok Háza és a Modern Művészeti Múzeum felépítését kezdte meg a dél-pesti telken.