Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

NKÖM: sanyarúan, de töretlenül

2002.12.27. 13:10
Görgey Gábor kulturális miniszter szerdán értékelte tárcája első félévét, a Nemzeti Színházat és írói munkásságát, és többek között tájékoztatta a sajtót a pénzügyminiszter filmes elkötelezettségéről és a restitúciós tárgyalások állásáról.
A vártnál jobb évet zárt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), noha a kormányváltás után "igen sanyarú helyzet, tudatosan kiürített büdzsé fogadta" az új apparátust. Görgey Gábor megjegyezte: a tárca átvételekor fennakadásokra számítottak, de most már elmondható, nem kényszerültek "drámai törésre".

Szerencsés teátrumok, csökkenő feszültség

A tárca "szerencsésen túljutott" a Nemzeti Színház, és a Magyar Állami Operaház ügyén; mindkét nemzeti intézménynél megnyugtató módon született döntés az igazgatók személyéről, jelezte a miniszter. Görgey Gábor fontosnak tartja azt is, hogy eleget tettek a színházak régóta várt igényének, és 60 százalékkal növekedett a teátrumok támogatása.

A kompenzáció nem csak azért volt indokolt, mert a színházak megérdemlik azt; így csökkenteni lehetett azt a feszültséget, ami a Nemzeti Színház és a Operaház előző kormány általi "különös preferáltságából" adódott.

Remek kapcsolat az NKA-val

Görgey kitért arra is, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogrammal (NKA) - az új elnök, Harsányi László kinevezése révén - remek kapcsolatot tudott kialakítani a tárca. A miniszter első döntései közé tartozott, hogy felére csökkentette az elődje által az NKA költségvetésében 50 százalékban meghatározott miniszteri keretet.

Rend a filmes szakmában, elkötelezett pénzügyminiszter

Görgey Gábor fontosnak tartja, hogy megindult a filmes szakma rehabilitációja; ennek első lépése a nyáron folyósított 800 millió forintos "gyorssegély" volt. A kulturális miniszter - a filmeseknek a jövő évre kiharcolt támogatás alapján - úgy véli: sikerült a pénzügyminisztert egyszer s mindenkorra elkötelezetté tenni a filmes ügy iránt.

Az NKÖM a 2003-as költségvetésében 3,2 milliárd forintot irányzott elő a filmszakma támogatására. A kulturális tárca büdzséjében - a költségvetési törvényhez benyújtott módosító indítványok alapján - az első filmes rendezők támogatására 200 millió forint áll majd rendelkezésre, de a Belügyminisztérium önkormányzati fejezetében is akad félmilliárd forint az artmozik fejéesztésére.

A tárca komolyan dolgozik a filmtörvény megalkotásán: sikerült egy olyan "multilaterális" pozíciót elérni, amelyben szinte minden oldal képviselteti magát. A miniszter azt szeretné, ha a törvény elkészültére "rend lenne" a filmes szakmában.

Egymilliárdot kap a Sorstalanság-film, de visszakérik

Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből, a Sorstalanságból készülő film kapcsán Görgey jelezte, a tárca - a pénzügyminiszterrel és a miniszterelnökkel, illetve a kormánnyal is egyeztetve - arra a döntésre jutott, hogy bár Koltai Lajos rendező nagy összeget igényel, de "kicsinyes szempontok miatt nem lehet kihagyni a Nobel-díj keltette helyzet továbbgörgetését".

A Sorstalanság filmváltozatának alkotói által az államtól igényelt egy1 milliárd forintos támogatás várhatóan meglesz, függetlenül a filmes büdzsétől; a tárca egy olyan konstrukciót igyekszik kidolgozni, hogy az állami támogatás összegét a majdani profitból visszaigényelve járuljon hozzá a film elkészültéhez.

"Az adófizetők pénzéből juttatandó anyagi segítség felhasználását miniszteri biztos felügyeli majd" - tette hozzá.

Nincs bosszú, van vélemény

A Zeneakadémia felújítása ügyében a tárca már tárgyal egy - korábban több ilyen jellegű intézmény, épület felújítását elvégzett - társasággal. Görgey Gábor utalt arra, hogy a tárca elképzelései szerint a Zeneakadémia rekonstrukcióját a Millenniumi Városközpontba tervezett koncertterem elkészülte után kezdenék meg.

"A Millenniumi Városközpont építése folytatódik; ez a kormány semmiképpen sem követi az előző kormány tradícióját, hogy amit elődje elkezdett, az eleve rossz, ezért másba kezd, kerül amibe kerül" - fogalmazott. Hozzáfűzte: függetlenül attól, hogy milyen véleménnyel van a kormány a Nemzeti Színházról mint épületről és mint használható színházról, folytatják a Fidesz-kormány által megkezdett munkálatokat.

Költöző intezmények

Görgey Gábor utalt arra is, a városközpontban megvalósuló koncertterem, múzeum és a Hagyományok Háza ügyének olyan nagy jelentőséget tulajdonít, hogy miniszteri biztost nevezett ki a munkák koordinálására.

A hangversenyterem - amely a korábbi tervek szerint csak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) otthona lett volna - kiemelkedően korszerű akusztikájú intézmény lesz. A városközpontban épülő Modern Magyar Művészeti Múzeum alapját a Ludwig múzeum anyaga adja majd, s ezzel megoldódik a Magyar Nemzeti Galéria "helyszűkének" problémája is, elfoglalhatja a várbeli épületből kiköltöző gyűjtemény helyét. A Hagyományok Háza szintén megépül, és ezzel "kiváltja" a Corvin téri korszerűtlen és szűkös intézményt.

Inkasszált jó szándék, visszatérő műkincsek

Görgey Gábor hangsúlyozta, hogy a második világháború idején Oroszországba hurcolt, és azóta is ott lévő magyar műtárgyak, műkincsek ügyében az elmúlt fél évben többször is tárgyalást folytatott a tárca, és ezeken a megbeszéléseken a "jó szándék jegyeit már inkasszálhatta".

"A restitúciós tárgyalások egyik eredménye, hogy a sárospataki könyvtár gyűjteménye a jövő évben mindenképpen hazaérkezik" - ismertette.

Írói élet

Görgey Gábor jelezte: mindenért érheti és éri is támadás, és néha megszívlelendő is van azokban, de úgy érzi, ez a poszttal jár. Az esetleges távozásáról felröppent híreket "tisztán kombinációnak" tartja; és nem gondolja, hogy töredék időre vállalta a megbízatást.

"Írói életemre enyhén szólva katasztrofális következménnyel jár a miniszterség, de ha már egyszer úgy döntöttem, hogy vállalom, nem tudok másként gondolkodni a dologról, csak stratégiailag, tehát úgy, hogy lépésről lépésre, beosztva megvalósítom elképzeléseimet a ciklus végéig."

Görgey Gábor olyan minisztériumot szeretne vezetni, ahol "minimálisra csökken a bürokrácia és a kultúra iránti nagy érzékenységű munkatársak dolgoznak".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?