Nem fizet a civileknek a kulturális minisztérium

2005.09.07. 18:52
Közel negyven civilszervezet írt a miniszterelnöknek, amiét a kulturális tárca nem fizeti ki az idei évre már megígért támogatásokat és a már megnyert pályázati pénzeket sem. Veszélyben az amatőr színjátszás, de az írók, szobrászok és kárpitművészek sem jutottak a pénzükhöz.

Gyurcsány Ferencnek írt nyílt levélben tiltakozik közel negyven civilszervezet, amiért lehetetlen helyzetbe hozta őket a kulturális tárca, amikor befagyasztotta a pályázati pénzek kifizetését a kormányzatot érintő megszorítások miatt. A civilszervezeteknek nem utalták át azokat a pénzeket sem, amelyeket a tavasszal lezárult pályázatokon már megnyertek, és erről értesítést is kaptak.

A kulturális tárcánál összesen 26 milliárd forintot tartanak vissza, mivel kormányhatározat kötelezte az úgynevezett költségvetési maradványpénzek zárolására a minisztériumokat.

Már el is költötték

"A 2005. évre szóló, működési költségeinkre megítélt teljes összeget a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma számunkra a mai napig nem utalta át. Ennél fogva működésképtelenné váltunk, tevékenységünk ellehetetlenült. Helyzetünket súlyosbítja, hogy tervezett programjainkat sem tudjuk megvalósítani, mivel a Nemzeti Kulturális Alapprogram is visszatartja a nyertes pályázataink pénzeinek kifizetését" - áll a nyílt levélben, amelyet többek között aláírt az Alternatív és Független Színházak Szövetsége, a Magyar Táncművészek Szövetsége, a Magyar Írószövetség és a Magyar Rézkarcolók és Litográfus Művészek Egyesülete is.

Hasonló okok miatt egyébként már tiltakozott Bozóki András kulturális miniszternél több egyéb szervezet, így a Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Színjátszó Szövetség is. Több egyesület ugyanis már előre elköltötte az odaítélt összeget, így most egyre égetőbb adósságaik vannak.

"Bozóki András kulturális miniszter fontosnak tartja, hogy mindenki számára elfogadható megoldás szülessen a kormányhatározatban előírt kötelező maradványképzés ügyében, ezért szeptember 14-re találkozót hívott össze az őt megkereső, következő országos egyesületek és szövetségek vezetőivel" -áll a minisztérium sajtóközleményében. A nyilatkozat értelmében a tárgyalásra nem hívták meg azokat a szövetségeket, amelyek a miniszterelnöknek írt nyílt levélben panaszkodtak, de a minisztérium hangsúlyozta, hogy természetesen a tárca más művészeti szervezetekkel is kész tárgyalni.

A minisztérium is spórol

A kötelező maradványképzésben érintett pénzek egyébként a minisztérium közlése szerint az intézmények kincstári számláin maradnak, azokat a civilszervezetek januárban felhasználhatják, ráadásul kötelezettséget az idén is vállalhatnak pénzkeretük terhére.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma hivatalos közleményében sietett hangsúlyozni, hogy a takarékossági intézkedéseket saját hivatalán kezdte: így a kulturális tárca 538 millió forinttal csökkentette igazgatási költségeit, mérsékelte a reprezentációs kiadásokat és megszigorította a külföldi utazásokat, valamint 50 százalékkal csökkentette a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak számát.