New York-i magyar kulturális évad az elitnek

2007.03.09. 13:01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön zárult amerikai tárgyalásai végén elmondta, hogy a 2009-es New York-i magyar kulturális évad célközönsége az Egyesült Államok keleti partvidékének véleményformáló rétege lesz.

Hiller István a New York-i magyar évad feltételeiről szóló tárgyalásokat határozottan sikeresnek és nagyon eredményesnek tartotta. Egyfelől az esetlegesen 2009-ben rendezendő New York-i kulturális évad előkészítéséről tárgyalt, másfelől egy átfogó felsőoktatási-kutatási-tudományos megállapodást írta alá a Fulbright-ösztöndíjprogram meghosszabításáról. Ez utóbbi programhoz a magyar fél 40 millió forintos éves kerettel járul hozzá.

Jó=magyar

"Olyan ambíciónk van, hogy a magyar kultúrát színvonalas helyeken tudjuk bemutatni annak a közönségnek, amely a kulturális, gazdasági és politikai élet véleményformálója" - fejtette ki Hiller miniszter az MTI kérdésére magyar újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján. Az első Európán kívüli kulturális évad kapcsán leszögezte: nem volna helyes cél, ha többmilliós nagyságrendű amerikai polgár kulturális meghódítására vállalkoznának. Értékelése szerint csak attól, hogy valami közép-európai, magyar, senki nem fog hasra esni. Ha viszont "a pillanatnyi élmény világszínvonalú kulturális teljesítményt hoz, akkor a jó szót összekötik a magyar szóval". Hozzátette, hogy az első külföldi kulturális évadot Orbán Viktor kormánya indította el. Hiller elmondta, hogy a tárca idén ősszel egy hozzávetőlegesen hat hetes hosszúságú kulturális szezont szervez Kínában, Pekingben, Sanghajban és Hongkongban.

Mit ígér?

Hétfőn kezdődött tárgyalásait részletezve elmondta: a New York-i Lincoln Centerben a magyar színházkultúra, a Carnegie Hallban a komoly- és kortárs zene bemutatásáról tettek ajánlatot. A Morgan Libraryben kiállítás nyílhat egy 19. századi, a Szépművészeti Múzeum tulajdonában levő világhírű rajzgyűjteményből, az Alsó-manhattani Kulturális Központban az alternatív művészetek megismertetése lehet a cél. A Nemzetközi Fotográfiai Központban Hiller István egy olyan tárlatról egyeztetett, amely a 20-as és 30-as évek magyar szociofotó-művészetét mutatná be.

Washington kiegészítőnek

A New York-i évad fővárosi programokkal egészülne ki: a washingtoni Kennedy Centerben a magyar zenei kultúrát, a Katzen Művészeti Központban a kortárs képzőművészetet ismertetnék meg, a National Gallery of Art a filmművészet bemutatására tett ajánlatot. A magyar népi kultúrával ismerkedhetne meg a közönség a 2009-es nyári Smithsonian folklórfesztiválon, a Kongresszusi Könyvtár főigazgatója pedig arra mutatott teljes nyitottságot, hogy az általuk őrzött magyar kulturális kincsekből, elsősorban könyvekből rendezzenek tárlatot az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve.

Szakattasé is lesz

Hiller István hosszú távon az egyéni, a vállalati és a konferenciaturizmus fellendülését, a tudásközpontok közötti kapcsolatok erősödését, esetlegesen direkt üzleti eredményeket vár a kulturális évad hozadékaként. A miniszter bejelentette: szakattaséi hálózatot tervez létrehozni, akinek elsőrendű kontaktusteremtő és kapcsolaterősítő szerepe van. A szakattaséknak egyfajta "modern értelemben vett impresszárió szerepét", kimondottan a kulturális kapcsolatteremtés feladatát szánja. Három térségben kívánja erősíteni a kulturális diplomáciát: Keleten, különösen Kínában; az arab világban, elsősorban az Öböl-országokban, valamint a spanyol nyelvű világban, ahol a magyarságnak semmilyen kulturális képviselete, még attaséja sincsen. Elárulta, az első szakattasé talán már ősszel elfoglalhatja helyét.