Öncenzúrázná műsorait a BBC?

2005.07.27. 00:08
A beszláni túszdráma sokkoló felvételei ihlették a szabályt, ami szerint a sokkoló felvételek csak szerkesztői jóváhagyással mehetnek adásba. Az Ofcom független brit médiafigyelő szervezet szerint irányelveik kreatív szabadságot biztosítanak a csatornának.
A média zsinórmértékének tartott BBC azt tervezi, hogy érzékeny témákat, például terrorakciókat, katonai támadásokat bemutató híreit nem rögtön, hanem némi késéssel adja csak le. A szerkesztői irányelvek közé is felvett szabályt a beszláni túszdráma közvetítésének tapasztalatai alapján hozták. A tervek a szerkesztők feladata lesz eldönteni, mikor és mennyit kell várni a hírek közlésével.

Csak különleges esetekben

Az önszabályozást az Ofcom nevű, független brit médiafigyelő szervezet megállapításaira és javaslataira vezetik be, védve a 18 éven aluliakat és az érzékeny nézőket.

A csatorna szóvivője elmondta, az új szabályt egyelőre még nem alkalmazták sem az interneten, sem rádió- vagy tévéműsorukban, így egyenes adásban számoltak be a londoni merényletről is. A felkavaró jelenetekkel kapcsolatos álláspont egyébként nem új a csatornán belül, de jel lehet, hogy azt most már írásban is rögzítették az irányelvek közt.

A szabályozás kimondja, hogy akkor kell várni a közléssel, "amikor a híradás hatása kiszámíthatatlan, az anyag felkavaró, és így csak mérlegelés után közölhető". A hétfőn bevezetett halasztott közvetítési szabály elég időt adna az újságíróknak, szerkesztőknek arra, hogy kiszűrjék a sokkoló anyagokat. Mindez azonban csak "különleges esetekben" lépne érvénybe, jegyzi meg a BBC.

A hitelesség fontosabb mint a gyorsaság

Az ügy hátterében a beszláni túszdráma közvetítésének tapasztalatai állnak. A 330 ember életét követelő iskolai terrorról élő felvételeket sugárzott az összes nagy tévéadó, köztük a BBC is. A közvetítés nyomán számtalan kritika érte a csatornákat, azt állítva, hogy néhány felvétel túlságosan is sokkoló volt a nézők számára.

"Az egész célja, hogy kiszűrjük azokat a lehangoló vagy felkavaró képeket, amiket nem biztos, hogy egyenes adásban akarnak látni a nézőink" - tette hozzá a BBC szóvivője.

A BBC rádió- és tévéműsorának hat területen kell eleget tennie az Ofcom új közvetítési szabályainak, többek közt a vallás, a magánszféra és a korrektség tekintetében. A társaság leszögezte azt is, hogy a "hitelesség fontosabb mint a gyorsaság". Az Ofcom szabályozás csak szerkesztői jóváhagyással engedélyezi a sokkoló anyagok leadását, és csak olyan esetekben, ha hiteles információkat közvetít. A programoknak tekintettel kell lenni a fiatalabb nézőkre is.

Az Ofcom vezetője Stephen Carter úgy vélte: "az új szabályozás könnyen értelmezhető, egyszerű pontokból áll, amelyek kiszűrik a szükségtelenül sokkoló anyagokat, szélesítik a nézők választási lehetőségét és kreatív szabadságot biztosítanak a csatornának".