Figyelmeztető sztrájk lesz az Operaházban

2006.05.19. 14:06
Félórás figyelmeztető sztrájkot tartanak szombat este a Nürnbergi mesterdalnokok bemutatója előtt az Operaházban. Hegyi Árpád Jutocsa, az Operaház főigazgatója nem reagált a szakszervezet tárgyalási felhívására.

"Szándékaink szerint A sztrájk közvetlenül az előadás előtt lesz, hogy a nézők is tudomást szerezhessenek róla" - közölte Rotter Oszkár, az intézmény szakszervezetének és sztrájkbizottságának vezetője.

Előadás nem marad el

Munkabeszüntetés miatt sem most, sem a jövőben nem marad el előadás, az azonban elképzelhető, hogy késve kezdődik a darab - tette hozzá a szakszervezeti vezető. Rotter Oszkár szerint a szakszervezet mind a 700 tagja csatlakozik a demonstrációhoz. A munkabeszüntetésről pénteken délelőtt nyilatkozatban tájékoztatta a sztrájkbizottság Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatót.

A szakszervezet csütörtökön újította fel működését, miután a munkáltató nem értesítette őket a modernizációs program részeként bejelentett elbocsátásokról. Rotter Oszkár csütörtökön tárgyalásokat kezdeményezett Hegyi Árpád Jutocsával, de az intézmény vezetője "továbbra sem hajlandó egyeztetni az érdekvédelmi szervezetekkel és a sztrájkbizottsággal" - jelentette ki.

Mint ismert, Megyeri László, Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató modernizációs programmal kapcsolatos tanácsadója múlt csütörtökön jelentette be, hogy az Operának korábbról komoly adóssága van: mintegy 750 millió forint bértartozás és 500 milliót meghaladó számlatartozás. Munkaügyi perek tucatjai folynak, amelyeket szinte kivétel nélkül a munkavállalók nyernek meg.

Megyeri szerint az intézmény tárca által jóváhagyott közalkalmazotti létszáma most 1008. Pillanatnyilag úgy tűnik: nem valószínű, hogy a létszámleépítés "megúszható" 10 százalék alatt - tette hozzá, jelezve: még nincsenek végleges listák. A tanácsadó elmondta, hogy az elbocsátás költségvonzata 500-600 millió forint körül lesz.