Jogszerű volt az operaházi sztrájk

2006.05.30. 12:45
A Fővárosi Munkaügyi Bíróság hétfői döntése szerint jogszerű és jogos volt az operaházban május 20-án megtartott sztrájk.

A Magyar Állami Operaház vezetése május 25-én fordult a Fővárosi Bírósághoz, azt kérve, hogy nyilvánítsák jogellenesnek a megtartott sztrájkot - közölte Rotter Oszkár, a sztrájkbizottság vezetője.

Tízszázalékos leépítés miatt tiltakoznak

Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója már a munkabeszüntetés előtt is jogellenesnek minősítette az akciót. "A szakszervezet elnöke a főigazgató hivatalos kérése ellenére nem adta meg a munkabeszüntetés pontos időpontját, ezzel a szakszervezet a törvényben foglalt együttműködési kötelezettségét megszegte. Az esetleges sztrájk tehát jogellenes" - írta a sztrájk napján közleményben Hegyi Árpád Jutocsa.

A húszperces figyelmeztető munkabeszüntetést május 20-án este, A nürnbergi mesterdalnokok című előadás díszbemutatója előtt fél órával tartották meg. A sztrájkbizottság vezetője szerint a 700 fős szakszervezet tagjainak többsége részt vett az akcióban. Rotter Oszkár hangsúlyozta, hogy azért tartották meg a sztrájkot, mert a főigazgató nem egyeztetett a Magyar Állami Operaház érdekvédelmi szervezeteivel az intézmény működését befolyásoló alapdokumentumok, így például a modernizációs program kidolgozásakor. A munkabeszüntetés másik oka, hogy az érdekvédelmi szervezetek ellenzik a tervezett létszám- és előadásszám-csökkentést.

Mint ismert, Megyeri László, Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató modernizációsprogram-tanácsadója május közepén jelentette be, hogy az Operának korábbról komoly adóssága van: mintegy 750 millió forint bértartozás és 500 milliót meghaladó számlatartozás. Munkaügyi perek tucatjai folynak, amelyeket szinte kivétel nélkül a munkavállalók nyernek meg.

Megyeri szerint az intézmény tárca által jóváhagyott közalkalmazotti létszáma most 1008. Pillanatnyilag úgy tűnik: nem valószínű, hogy a létszámleépítés "megúszható" 10 százalék alatt - tette hozzá, jelezve: még nincsenek végleges listák. A tanácsadó elmondta, hogy az elbocsátás költségvonzata 500-600 millió forint körül lesz.