Erzsébet
1 °C
4 °C

A miniszteri biztos az Operaház új főigazgatója

2007.05.21. 15:27
Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn kihirdette a Magyar Állami Operaház vezetői tisztségeire kiírt pályázat eredményét. Az új főigazgató Vass Lajos, az új főzeneigazgató Fischer Ádám. Az operaház új vezetői június 1-jétől töltik be posztjukat, megbízatásuk öt évre szól.

A pályázatra hatan adtak be egyéni pályamunkát: négyen a főigazgatói, ketten a főzeneigazgatói posztra. Vass Lajos, aki tavaly június óta az operaház miniszteri biztosa, és Fischer Ádám, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója közösen pályázott az Opera vezetésére.

Hiller István elmondta, hogy az általa felkért szakmai-szakértői jelölő bizottság véleményének figyelembe vételével döntött a pályamunkákról. A bizottság egyhangú javaslatot tett le az asztalra, ezt megerősítve hozta meg a döntést.

"Egy fontos szakaszon vagyunk túl, és egy nagyon izgalmas korszak kezdetén állunk" - mondta a kultuszminiszter, aki azt szeretné, ha a Magyar Állami Operaház innentől az előadásokról szólna, nem pedig szervezeti, személyi kérdések foglalnák le.

Az operaház arca Fischer Ádám főzeneigazgató lesz. A főigazgató pedig elsősorban szervezési, financiális dolgokkal, és az intézmény működtetésével foglalkozik majd. Hiller István a jelenleg még miniszteri biztosként dolgozó Vass Lajos eddigi munkáját eredményesnek és fontosnak nevezte.

A miniszter elmondta, hogy a közösen benyújtott pályázat egyebek mellett kitér az Erkel Színház jövőjére és a kamaraopera-játszásról szóló elképzelésekre. Két-három hét múlva pedig összeáll a magyar közélet prominens képviselőiből az Opera működését segítő támogatói-tanácsadói testület.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?