Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

ORTT: rekordszámú panasz valóságshow-k miatt

2002.12.19. 13:47
"Egyfajta társadalmi közfelháborodást váltottak ki a valóságshow-kban látható, hallható pornográf megnyilvánulások" - jelentette ki csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján B. Szabó Gábor, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságának leköszönő soros elnöke.
Mint elmondta: 2002. utolsó negyedévében az előzőeknél mintegy 20 százalékkal több - összesen 227 - panasz érkezett a bizottsághoz. A beadványok 20-30 százaléka kötődik a valóságshow-k valamelyikéhez, s csupán 8 darab az önkormányzati választások kampányához.

A soros elnök új jelenségként említette, hogy megjelentek a szervezett médiafigyelő civil kezdeményezések, amelyek jelentős hányada egy viszonylag jól körülhatárolható politikai nézetrendszerhez - a jobboldalhoz - köthető. Szólt arról is, a panaszok döntő többségét még mindig magánszemélyek nyújtják be, és mindmáig feltűnően alacsony a politikai pártok, azok képviselői, vagy társadalmi szervezetek által benyújtott kifogások száma.

B. Szabó Gábor szerint a Panaszbizottság tevékenysége során problémát okoz, hogy a médiatörvény értelmében az egy műsorszám kiegyensúlyozottságát megkérdőjelező beadványokkal csak az ügyben érintettek fordulhatnak a testülethez, így esetleg már a tárgyalás kitűzéséig sem juthat el az eset.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!