Kényszerszünet a Széchényi könyvtárban

2006.02.27. 19:23
A megnyirbált költségvetés miatt két hónapig egyáltalán nem működik majd a Széchényi könyvtár, így tudják a dolgozók. Ha Bozóki kultuszminiszter átutalja a szóban beígért 150 milliót, nem lesz kényszerszünet, állítja az igazgató. Bozóki nem ígért semmit, üzente a minisztérium.
Két hónapra bezár az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a dolgozóknak ez időre kötelezően szabadságra kell menniük, hirdette ki az igazgató. Monok István szerint azonban csak egy vészforgatókönyvet mutatott be a munkatársaknak, mert amúgy a kulturális minisztérium szóban megígérte a támogatást. A tárca tagadja a megállapodást, a könyvtári dolgozók pedig állítják, tényként ismertették velük az intézmény megbízható működését aláásó döntést.

Szóbeli ígéret?

"Nyolchónapos nyitva tartásra elegendő a pénzünk" - mondta el az Indexnek az OSZK igazgatója. Az alapszintű működéshez 190 millió forinttal többre lenne szükségük. A szükséges 530 millió forintból ugyanis már csak 340 milliót biztosít a minisztérium, a többit bevételekből kellene előteremteniük.

"Ez képtelenség. Minimálisan további 150 millió forintra lenne szükségünk" - indokolta Monok István, miért volt kénytelen a munkatársaknak bejelenteni a július 15-től szeptember 15-ig tartó bezárást.

Az ügy érdekessége, hogy a bezárás lehetőségét meglebegtető, február 6-i "összdolgozói értekezlet" után az igazgató találkozott a kulturális miniszterrel, aki elmondása szerint ígéretet tett arra, hogy további 150 millióval támogatják az OSZK-t. Ennek ellenére több könyvtári dolgozótól is úgy értesültünk, a múlt héten Monok István nem hogy nem állt el a kényszerszünet tervétől, hanem már tényként beszélt róla.

Őrület lesz?

"Kaptunk ígéretet a kért 150 millió forintra, de csak szóban. Bízunk abban, hogy meg is fogjuk kapni, de jobbnak látom, ha kidolgozunk terveket arra az esetre is, ha mégsem így történne. Választások lesznek, előfordulhat, hogy egy új miniszter kezébe kerül az ügy" - cáfolta Monok az Indexnek, hogy tényként kezelné a bezárást.

A fentiekkel szemben a kulturális minisztérium sajtóosztályán cáfolták, hogy Bozóki András ilyen ígéretet tett volna. A miniszter tud Monok István tervéről, de annál többet nem ígért, mint hogy foglalkozik a kérdéssel, állították. A kényszerszabadságolás esélyét növeli, hogy a költségvetési törvényt már elfogadták, így minisztérium játéktere nem túl nagy.

A kéthónapos szünet egyébként nem a Széchényi szokásos, egyhónapos szünetének meghosszabbítása lenne. A könyvtár normális esetben ugyanis csak az olvasók számára van zárva, míg a vészforgatókönyv szerint nyáron minden munkát felfüggesztenének. A megkérdezett dolgozók hangsúlyozták, az egyhónapos szünet alatt végzett munka elengedhetetlen a könyvtár működéséhez. Ilyenkor rendszerezik az állományt, végzik a restaurálások jó részét, és a karbantartási munkákat.

"Folyamatos munka zajlik a könyvtárban. Ha két hónapig nem dolgozunk, később őrület lesz, nem fogjuk tudni behozni magunkat. A könyvtár megnyitás utáni működése sem lesz zavartalan" - fakadt ki az Indexnek egy magát megnevezni nem kívánó munkatárs.

Vészforgatókönyv?

A dolgozók sérelmezik a kényszerszabadságolásokat is. "Bejelentették, hogy a mai naptól senki nem mehet szabadságra" - számolt be a múlt hét végi értekezletről egy másik könyvtári dolgozó, megjegyezve, a munka törvénykönyve szerint a szabadságok egy részéről a munkavállalók maguk dönthetnek.

"Le kellene szokni arról, hogy a dolgozó akkor menjen szabadságra, amikor akar" - válaszolt a panaszra lapunknak Monok István. Hangsúlyozta, a dolgozók megkapják a teljes, de pótlékok nélküli fizetésüket.

Cáfolta ugyanakkor, hogy a nyári bezárás haszna, az alacsony fűtési és világítási költségek miatt, csekély lenne. A takarítási költségeken 12 millió, a világításon 18 millió forintot spórolnának, állította.

Monok István szerint ő nem kezelte tényként a kényszerszünetet, csupán egy vészforgatókönyvről van szó. Ahogy a szeptember utáni zárva tartásra is létezik már terve, amennyiben a krízis folytatódna.