Nem lesz kötelező a zenészvizsga

2006.09.22. 15:23
Szombattól a vendéglátóhelyek dönthetik el, hogy kérnek-e az általuk foglalkoztatott zenésztől, dj-től OSZK-bizonyítványt, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ugyanis eltörölte az élőzene-szolgáltatók vizsgakötelezettségét.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) módosította azt a rendeletet, mely előírta, hogy élőzenét csak olyan előadók szolgáltathatnak vendéglátóhelyeken, akik rendelkeznek előadóművészi engedéllyel vagy vizsgát tettek az Országos Szórakoztató Zenei Központnál. Így a jövőben a vendéglátóhelyek maguk dönthetik el, ragaszkodnak-e papírokhoz vagy nem, azok megléte a továbbiakban nem feltétele az élőzene-szolgáltatásnak.

Nem kell állami beavatkozás

A vendéglátó üzletek kategóriába sorolásáról, valamint az ártájékoztatásról szóló 43/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet módosítása szeptember 23-án lét életbe. A módosítással hatályukat vesztik a rendelet azon előírásai, melyek vendéglátó üzletben nyújtható élőzenére, illetve a műsorszolgáltatási képesítésre vonatkoznak.

Maga a vizsga a módosítás miatt nem szűnik meg, de a gazdasági tárca meggyőződése, hogy nincs szükség állami beavatkozásra olyan gazdasági területeken, ahol a piaci szereplők, "érdekeiket pontosan felismerve", maguk is képesek hatékony döntéseket hozni, áll a GKM közleményében. A tárca reményei szerint mindez azzal is jár, hogy "egyre több vendéglátó egység biztosít majd bemutatkozási lehetőséget a képzett muzsikusoknak, a tehetséges, ifjú zenészeknek". A GKM szerint a módosítás nem rontja a vizsgával rendelkező, tapasztalt zenészek munkaerőpiaci helyzetét, hiszen szakmai tudásuk miatt mindenképpen előnyt élveznek a piacon.

Hosszas egyeztetések

Mint januárban megírtuk, az 1998-as rendelet ellen a debreceni Szóla rádió indított petíciót, melyben a következők álltak: „a könnyűzenei előadó-tevékenységnek nem lehet feltétele egy tanfolyam elvégzése és egy értelmetlen, formális vizsga teljesítése. Célunk, hogy Magyarország területén bárki végezhessen könnyűzenei előadói tevékenységet, annak ne legyen feltétele semmilyen szakmai tanfolyam elvégzése, vagy vizsga teljesítése. A könnyűzene-szolgáltató tevékenység minden formájára vonatkozó tanfolyam- és vizsgaszervezési és ellenőrzési jog ezzel kerüljön ki az OSZK hatásköréből.”

Ezután hosszas egyeztetés kezdődött, Kóka János gazdasági miniszter ígéretet is tett arra, hogy megszüntetik a rendeletet. Az az augusztusi tárgyalás, melyre az Indexet is meghívták, még nem kecsegtetett azzal, hogy eltörlik a rendeletet. A megbeszélés ugyanis azzal a "kompromisszumos" megoldásal zárult, hogy bár megmarad a vizsga, és ezentúl is csak papír birtokában lehet előadni, viszont nem osztják a zenészeket 1., 2. és 3. kategóriába.