A Fehérlófia és a Szerencsi együtt privatizál?

A Fidesz EP-listáján szereplő rajzfilmes, Jankovics Marcell és az erős MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező producer, Gát György együtt ajánlkozott az ÁPV Rt. vezetőinél a Pannónia Filmstúdió leendő privatizátorának. Jankovics az elmúlt években már több verzióban javasolta, hogy az ügyvezetősége alatt a csőd szélére került állami stúdiót "hazai filmes menedzsment" bevonásával kellene magánosítani. A két filmes a "felesben" indított Vuk-projekttel egybekötve tervezte megszerezni a Pannóniát, amely példátlan módon az idén először már nem is vett részt az animációs filmes pénzek osztozkodásában. A költségvetési támogatásért induló pannóniások a Pannónia vezetőinek cégei által tulajdonolt Ma-Ra Kft. neve alatt nyertek közel 72 millió forintos támogatást.
"Kisszerű az egész, a nemzeti vagyonnak befellegzett" - festett sötét képet az Indexnek Jankovics Marcell a nagy múltú, de az utóbbi években a csőd szélére került Pannónia Filmstúdió privatizációjáról. Jankovics, aki 1996 óta ügyvezető igazgatóként maga vezeti a jelenleg még 100 százalékos állami tulajdonban lévő rajzfilmvállalatot, korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan azt hangoztatta, hogy a Pannónia csak akkor menekülhet meg, ha a tervbe vett privatizációban nem a külföldi vagy a piaci érdekek, hanem a szakmaiság kapja a főszerepet.

Nemzeti privatizáció

Nem volt harag
A Gát-Jankovics együttműködés kibontakozása idején Gát György többször is az EU-rajzfilmet készítő Rófusz Ferenc referenciái közé sorolta a Jankovics Marcell nevéhez fűződő alkotásokat. Ennek ellenére a Pannónia vezetője csupán azt kifogásolta a rajzfilmes körökben komoly viharokat keltő közbeszerzési pályázatban, hogy az állami megrendelésbe éppen az állami céget felejtették el bevonni. Mint emlékezetes, a Gát vezette konzorcium a hazai rajzfilmek állami támogatásának többszörösét, mintegy kétszázmillió forintot nyert a Bel- és a Külügyminisztérium által kiírt közbeszerzésen.
Az Index információi szerint Jankovics konkrét személyi javaslatot is tett a Pannóniafilm magánosítására, Gát György producert javasolta az ÁPV Rt. vezetőinek a "nemzeti intézmény" szakmai befektetőjének. Úgy tudjuk, hogy az MSZP befolyásos köreiben jó kapcsolatokkal rendelkező Gát tavaly ősszel jelent meg az időközben a Fidesz európai parlamenti listájára és a szövetség kulturális tagozatának elnökségébe is bekerült rajzfilmes környezetében. A Szerencsi fel! címet viselő uniós rajzfilmsorozatával nagy vihart kavaró producer Jankovics társaságában a múlt év végén már tájékoztatót is tartott a Pannóniafilm dolgozóinak arról, hogy hogyan képzelik a stúdió jövőbeni tevékenységét. Az Index értesülése szerint az ügyvezető igazgató egy szakmai befektetői csoport képviselőjeként mutatta be Gátot, és ebben a minőségében ajánlotta őt a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt.-nél is.

Biznisz idősebb Vukkal

"Valóban érdekel a Pannónia" - ismerte el az Indexnek Gát György, hozzátéve azonban, hogy szerinte a vállalat ügyei "túl zűrösek még" a magánosítás lebonyolításához. A producer elmondta, hogy a közös üzlet lehetősége akkor merült fel, amikor Jankovics Marcell felkérte az egykor nagy sikert aratott Vuk rajzfilmsorozat folytatásának megszervezésére. Mint emlékezetes, Gát tavaly azután jelentette be a Vuk forgatásának tervét, amikor a Szerencsi, fel! sorozat sugárzása is kérdésessé vált a Rófusz Ferenc elleni plágiumvádak miatt. A producer akkor egy 26 részes sorozatot és egy, Jankovics Marcell közreműködésével készülő 75 perces mozifilmet ígért a Fekete István fiával történt megállapodás alapján készülő rókás rajzfilmből. Az októberi beharangozás ellenére a Vuk filmterve idén nem került Magyar Mozgókép Közalapítvány Animációs Szakkollégiuma elé. Gát szerint a Jankovicsékkal "felesben" indított projekt azonban nem állt e, sőt, Gát szerint annak ellenére, hogy az egykori figurát kiötlő Dargay Attila megtagadta a rajzfilmes jogokat, 2006-ra meglesz az "idős" Vuk premierje.

A Patyolatban nem beszéltek

Az Indexnek nyilatkozó Jankovics Marcell szerint viszont a Gát Györggyel tervezett privatizáció már a múlté: "Kedden is összefutottunk a Patyolatban, de erről nem esett köztünk szó." Az Orbán-kormány idején a Nemzeti Kulturális Alapot is elnöklő rendező szerint Gát eltűnt a színről, jóllehet tavaly már egy szerződést is előkészítettek az ügy lebonyolításához. Jankovics egyébként a napokban Gát nevének említése nélkül nyilatkozott a HVG-nek a Pannóniafilm lehetséges privatizációjáról. A rendező akkor azt állította, hogy "idős kora miatt nemigen gondolhat az intézmény megvásárlására", de ha erre egy befektetőcsoport szakértőként felkérné, illetve ha a feltételek annyira kedvezőek lennének, ő is maradna a cégnél.

Folyósították a támogatást

Jankovics kapta a legtöbbet
A Magyar Mozgókép Közalapítvány Animációs Szakkollégium május 28.-án közzétett döntései alapján a Ma-Ra Kft. színeiben hat produkció részesült 3 illetve 30 millió forint közötti támogatásban. A szakkollégium által támogatott valamennyi filmterv közül Jankovics Marcell 1989-ben elkezdett Ember Tragédiája részesült a legnagyobb támogatásban. Jankovics immár sokadszorra, az idén is költségevetési pénzt kapott a 15 éve készülő munkájára. A Pannónia vezetője többszöri 5-5 milliós utalást követően most 30 millió forintot kapott az egészestés filmre elkülönített 70 milliós keretből. Rajta kívül Kiss Iván: Töredékek 1956 című filmje 13,8 millió, Orosz István: Útvesztője 15 millió, Lebár József: Bárányfelhőkje és Korda Éva: Csendélete 5, Békés Rozi: Pénelopé egy napja pedig 3 milliós támogatást kapott az elosztható 165 millióból.
Jankovics ugyanakkor a HVG-nek sem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy "az animációsfilm-ipar világméretű válsága miatt" csak rendkívül lassan térülhetne meg a Pannónia magánosítása. Az ügyvezető az utóbbi években szinte az összes megszólalásában kitért arra, hogy a vezetése alatt álló vállalatnak a jogdíjbevételek csökkenése miatt egyre nagyobb veszteségekkel kell szembenéznie. Az állami Pannóniafilm mellett azonban évek óta ott működik a Ma-Ra Magyar Rajzfilm Produkciós Iroda Kft. is, amelyet a cégadatok szerint a vállalatvezetők magáncégei alakítottak. A Ma-Ra, amelynek résztulajdonosa Jankovics vállalkozása is, az "Észt mérj" Kulturális Kft., tavaly először zárt pályázaton "kapta meg" a korábban a Pannónia alkotóinak ítélt költségvetési támogatásokat, az idén viszont már teljesen átvette a filmstúdió szerepét. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) pályázatán induló pannóniások a Ma-Ra Kft. neve alatt nyertek közel 72 millió forintos támogatást, és maga Jankovics is 30 millió forintot kapott a 15 éve megkezdett Ember Tragédiája VII. epizódjának befejezésére. A Szemadám György vezette szakkollégium így korábbi évekhez hasonlóan ismét az elosztható keret mintegy harmadát ítélte oda Jankovicsnak és csapatának.

Aggasztó vegyes tulajdon

Az ügyvezető az ÁPV Rt.-t okolja a Pannónia pályázati szereplőként való kiesése miatt. Jankovics úgy emlékszik, 1996-ban már a magánosítás levezénylésének feladatával került a stúdió élére, és azt mondja, hogy a privatizáció előkészítése miatt tavaly november 15.-én tiltották le a vállalatot a szerződéskötésektől, ezért pályázik az állami cég helyett a Ma-Ra Kft. "Ez teljesen legális. A Pannónia mint gyártó szerepel a Ma-Ra által megpályázott produkciókban, ezzel egyetértett az MMK gazdasági vezetősége is" - jelentette ki az Indexnek Jankovics. Az igazgató elmondása szerint a támogatott produkciók is veszteségesek, a Pannónia pedig visszavenné őket a Ma-Rától, ha az ÁPV Rt. megszűntetné a szerződéstilalmat. Jankovics egyébként aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az így legyártott animációs filmek, vegyes - többek között a saját kft.-je -, és nem tisztán nemzeti tulajdonba kerülnek.

A Pannónia óbudai székháza
A Pannónia Filmstúdió háromszázmillió forint értékű óbudai ingatlana jelenti a filmstúdió vállán a legnagyobb terhet - mondta Jankovics az Indexnek. Állítása syerint az ingatlant még korábban az ÁPV Rt. apportálta a Forrás Rt.-be, cserébe a Pannónia az állami cég részvényeit kapta. A HVG-ben említett "vagyonvesztés" Jankovics elmondása szerint csak most kezdődik, a filmvállalat ugyanis tavasszal piacra dobta részvénypakettjét.

Az ingatlant eddig teljes egészében haszonbérleti szerződésben üzemeltető Pannónia most azt szeretné, ha csupán a számukra szükséges két szintet bérelnék, így nem kéne például a biztonsági szolgálatot is maguknak finanszírozni, és miként most, maguknak bérbe adni az általuk nem használt szinteket.