Nevük már van: Kaptár és Opus2010

2008.09.08. 13:04
A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont az Opus2010, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont pedig a Kaptár nevet viseli az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program 2010-re megvalósuló, várhatóan ősszel kezdődő nagyberuházásai közül.

Mészáros András főigazgató utalt rá: a legmegfelelőbbnek tartott neveket tíz, illetve tizenegy tagú szakmai zsűri 308 javaslat közül választották ki. Az értékelés kiemelt szempontja volt, hogy segítsék az épületek jövőbeni megismertetését és idegen nyelvekre is könnyen lefordíthatóak legyenek.

A 45 milliárd forint költségvetésű pécsi EKF-programnak négy nagyprojektje van. A Zsolnay Kulturális Negyed, a Közterek és parkok revitalizációja, a koncertterem, valamint a tudásközpont. Az ezer embert befogadó koncertterem mintegy 6 milliárd forintból, a belváros közelében épül fel. Olyan épület lesz, amelynek fő funkciója komolyzenei hangversenyek megtartása, de a zenekaroknak fenntartott helyiségek átrendezhetők konferenciák és fórumok résztvevőinek fogadására is.

A tervek alapján az ingatlan a környezetébe szervesen illeszkedik, könnyen megközelíthető, s hosszú távon is jól hasznosítható, költséghatékonyan működtethető, lehetővé téve a Pannon Filharmonikusok mellett több pécsi együttes sikeres tevékenységének folytatását, Pécs kulturális kínálatának bővítését.

A tudásközpontra mintegy 4,5 milliárd forintot költenek. A 14 ezer négyzetméter területű, modern ingatlan integrálja a városi, a megyei és a Pécsi Tudományegyetem központi könyvtárát, helyet biztosít egyetemi oktatáshoz, egyúttal olyan közösségi helyként funkcionál, amely összegyűjti az embereket, és ahol az átlagolvasóktól a kutatókig mindenki gyarapíthatja tudását.