Megtámadták a Pécs 2010 koncertközpontjára kiírt pályázatot

2008.12.01. 17:01
Az előkészítés egy hónapot csúszik amiatt, hogy egy vállalat megtámadta a Pécs 2010 egyik nagy építkezésére meghirdetett közbeszerzési kiírást. Az Új Dunántúli Napló szerint az eredeti feltételeknek a magyar cégek közül csak a Demján Sándorhoz köthető Arcadom Zrt. felelt meg.

"Megtámadta egy cég a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagy projektje, a konferencia- és koncertközpont közbeszerzési kiírását a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Ezért Pécs kénytelen módosítani a pályázókkal szemben támasztott feltételeket" - közölte Tóth Bertalan, a baranyai megyeszékhely alpolgármestere hétfőn.

A szocialista politikus beszámolt arról, hogy a vállalat túl szigorúnak találta a referenciával kapcsolatos elvárásokat. Érdekes azonban, hogy bár észrevételt tett a kiírás tartalmával szemben, a kivitelezésre nem akar pályázni.

Csak a Demján-közeli cég felelt meg?

Tóth Bertalan utalt rá: Pécsnek eredetileg olyan kivitelező felelt volna meg, amelyik komoly tőkével rendelkezik, az elmúlt öt évben már épített a városba elképzelt, ezer férőhelyes, magas minőségű színpadtechnikai, akusztikai berendezésekkel felszerelt koncertteremhez hasonló, 5,8 milliárd forint értékű ingatlant, és több mint tíz szakembere a magyar és az angol szakmai nyelvet egyaránt beszéli. Most azonban módosítja, és "a magyar viszonyokhoz igazítja" a pályázatot.

Az Új Dunántúli Napló a napokban azt írta: ezen feltételeknek Magyarországon jelenleg csak egy társaság, a Demján Sándorhoz közel álló Arcadom Zrt. felel meg, amely a budapesti Művészetek Palotáját építette.

Egyhónapos csúszás a változtatások miatt

Tóth Bertalan a baranyai napilap értesülését nem kívánta kommentálni, azt azonban elmondta: a hirdetmény módosítását követően 4-4,5 milliárd forintos, hasonló épületről szóló referenciával is részt lehet venni az eljárásban. Emellett enyhülnek az akusztikát érintő feltételek, nincs előírva vállalati tőkeminimum, és a magyar-angol szakmai nyelvtudás sem kötelező, csak előnyt jelent.

Az alpolgármester hozzátette, mindez egy hónapos csúszást eredményez az előkészítésben, december 8. helyett január 5-én hirdethetnek győztest, ha addig nem érkezik újabb kifogás a döntőbizottsághoz. A munkálatok várhatóan jövő tavasszal kezdődnek.