Budapesti politológus a pécsi kulturális főváros élén

2006.08.29. 17:37
A Pécs 2010 projektet összekapcsolják a már folyó németországi Magyar Kulturális Évaddal. A kivitelezés 2008 januárjában kezdődik.

Egy budapesti politológus-művészettörténész lesz a pécsi kulturális főváros projekt kormányzati koordinátora, jelentette be Hiller István keddi sajtótájékoztatóján. A most kinevezett Csák Ferenc feladata az is, hogy szrosabbra fűzze a kapcsolatokat a németországi Magyar Kulturális Évaddal.

A márciusban indult kulturális évad élére is új vezető került. Az eddigi főkurátor, Mélyi József helyén mostantól Méhes Márton tevékenykedik.

A két kulturális programot azért kapcsolják össze, mert Pécs mellett a németországi Essen is Európa kulturális fővárosa lesz 2010-ben, mondta a kulturális miniszter.

Milliárdok

A sajtótájékoztatón nyilvánosságra került a kulturális főváros projekt költségvetése, és a támogatási keretek is. Az öt kulcsprojekt, - a hangversenyterem, a könyvtár, a múzeumi rendszer, a köztérpark és a Zsolnay-negyed - előkészítésére első körben egymilliárd forint áll majd rendelkezésre, amelyről szeptember 16-án írják alá a szerződést a minisztériummal.

A működési költségekre a bejelentés szerint 9,5 milliárd forintot fordíthat Pécs, ha sikerrel járnak a tervek szerint november végén záruló tárgyalások. Az összeg 40 százalékára kormány vállal részfinanszírozási kötelezettséget.

Az Európai Unió támogatja még a projektet egy mintegy 300 millió forintos összeggel, amelyet egy nagy rendezvényre, vagy projektcsoportra fordíthat a város. Csák Ferenc elmondta, hogy ez az összeg idén emelkedett egymillió euróra, eddig 500 ezer euró állt rendelkezésre ennél a támogatási formánál.

Pécs ezeken felül mintegy 35 milliárd forintnyi befektetési és finanszírozási alapból gazdálkodhat, amelynek 85 százalékát az unió, 15 százalékát pedig a magyar állam biztosítja. A tervek szerint az öt kulcsprojekt kivitelezése 2008 elején kezdődne, és 2009 végére tervezik azokat befejezni.

Csák Ferenc elmondta, hogy szoros együttműködést terveznek Essen mellett Isztambullal is. Bár a pályázat kidolgozásakor a török főváros neve még nem merült fel a lehetséges kulturális fővárosok közt, lehetségesnek tartja, hogy ezt az irányt is beépítsék terveik közé.

Hiller István a németországi Magyar Évad kurátorának váltásáról elmondta, hogy Mélyi József személyes okokból kérte felmentését. Az új vezetőt, Méhes Mártont közel egy hónapja kérte fel a miniszter, és munkáját szeptemberben kezdi el. Méhes Márton, a berlini Collegium Hungaricum eddigi igazgatóhelyettese elmondta, hogy a hangsúly az 1956-os megemlékezésen lesz.

A rendezvényeket öt tartományban tartják. A tárca az idén átutalt 200 millió forinton felül már nem támogatja az évadot. Jövőre 300 millió forintot különítenének el a programokra.