EKF: 2010 végén adhatják csak át a koncerttermet

2008.12.11. 11:35
Hét hónappal késik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) egyik kulcsprojektjének számító Konferencia-és Koncertközpont átadása. Az eddigi hivatalos álláspont 2010. március 15.-ei nyitóünnepségről szólt, egy nemrég nyilvánosságra került szerződés szerint október 27.-én kerülhet csak sor a műszaki átadásra. A dokumentum több túlzó elképzelést tartalmaz.

A több mint 7 milliárd forintból épülő Opus2010 Konferencia-és Koncertközpont átadására előreláthatólag 2010. október 27.-én kerül sor, derül ki abból a támogatási szerződésből, melyet Pécs kötött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel. Az ezer főt befogadni képes komplexum életében már sokféle dátum napvilágot látott, jelenleg azonban úgy fest, örülhetnek a pécsiek, ha egyáltalán még 2010-ben elkezdődnek a programok.

A dokumentumban az olvasható,hogy az épület fizikai megvalósulásának tervezett dátuma 2010. október 27. Ez azért is érdekes, mivel a nemrég nyilvánosságra került megvalósíthatósági tanulmány 2010. márciusi időpontot ír, és a hivatalos álláspont is arról szólt, hogy a nyitóünnepségre március 15.-én kerül majd sor. Ez a több mint 7 hónappal későbbi dátum is még csak a műszaki átadás idejét jelöli, nem pedig az első koncertek időpontját. A szerződés egyik melléklete arról szól, hogy az október 27.-ei átadás után három nappal már kulturális programok kezdődhetnek az Opus2010-ben, írja a Baranya Megyei Online.

A dokumentum előrejelzése szerint október 30-tól december 31-ig mintegy 75 rendezvényre kerül majd sor az épületben, és ezeken 60 ezer néző fog részt venni. A szerződés szerint ebből 50 ezer lenne a fizető látogatók száma. Ez azt jelenti, hogy két hónap alatt minden áldott nap lenne olyan kulturális rendezvény a Konferencia-és Koncertközpontban, amelyre esetenként 800 ember látogatna el.

A november nem éppen a fő turistahónapok közé tartozik a város életében, így kétséges, hogy valóban megvalósul-e ez az elképzelés. Egy pécsi fórum hozzászólásai szerint szinte kizárt, hogy 50 ezer néző forduljon meg a két hónap alatt az épületben. Kétkedésre adhat okot az is, hogy a műszaki átadást általában hiánypótlások, a használatbavételi eljárás és az épület beüzemelése követi, mely több hetet, akár több hónapot is igénybe vehet. Ezek alapján pedig nem elképzelhetetlen, hogy az első koncertekre, majd csak 2011 elején kerül sor.