Nem beszélnek egymással a Pécs 2010 szervezői

2007.01.17. 15:14
Akadozik a kommunikáció az Európa Kulturális Fővárosa projektet kidolgozó csapat és a frissen kinevezettek közt, így a programszervező nem tudta, hogy elhoznák Amerika legnagyobb művészeti vásárát Pécsre.

Mégis voltak az Európa Kulturális Fővárosa projekt vezetői közt olyanok, akik tudtak a nagy ívű tervről, hogy Pécsre hoznák Amerika legnagyobb művészeti vásárát, az Art Basel Miami Beachet. Az ügy érdekessége, hogy éppen az illetékes, a programokat és a víziót kidolgozó részleg maradt ki a szórásból.

A jelek arra engednek következtetni, hogy a pécsi kulturálisfőváros-projekt belső ellentétei, kommunikációs problémái nem simultak el azóta, hogy nyáron megírtuk: a programok megvalósulását a szervezetek rossz kommunikációja késlelteti. Mint emlékezetes, többek között a fenti problémák miatt mondott le júniusban a nyertes pécsi terveket kidolgozó civilek vezetője, Takáts József.

Az információ hatalom

Keddi cikkünkben megírtuk, hogy a washingtoni magyar nagykövet, Simonyi András tárgyalásokat kezdett az Art Basel Miami Beach szervezőivel, hogy a rendezvény magyarországi kiadásával gazdagítsák a Pécs 2010 programjait. A terv bátornak és invenciózusnak tűnt, hiszen nem csak egy neves művészeti vásárról volt szó, hanem a világ egyik legnagyobb ilyen rendezvényéről.

Az Art Basel Miami Beach jelentőségében elérte, vagy talán meg is haladta az eredeti, svájci vásárt. Simonyi András szerint az esemény emelné Pécs rangját, és Európa kulturális fővárosára irányítaná a világ figyelmét.

Meglepődtünk ugyanakkor, hogy egy ilyen, rengeteg pénzt, és a már tervbe vett programok átszervezését igénylő projektről nem hallott a Pécs 2010 programjaiért felelős Méhes Márton.

Kiderült azonban, hogy a szövevényes hierarchia egy hasonlóan magas, de más csomópontban elhelyezkedő szervezete, az Európa Centrum Kht. tudott a washingtoniak tervéről. A szervezet vezetője, Tarrósy István az Indexnek elmondta, ők tartják a kapcsolatot a rendezvény arcával, a jelenleg Amerikában tevékenykedő Vujity Tvrtkóval. A tévés hetente egyeztet a kht.-val és a polgármesterrel. Ők bólintottak rá az Art Basel megkeresésének ötletére is.

Közelgő határidők

Tarrósy egyetértett, hogy egy ilyen döntésről tudnia kellene a programszervezőnek, Méhes Mártonnak. Mivel azonban őt frissen nevezték ki, és csak január elején állt munkába, "nem tudhat mindenről" - adott magyarázatot.

Hasonlóan nyilatkozott Méhes is, hozzátéve, hogy jelenleg a 2007-es programokkal van elfoglalva, amelyeket február 28-ig kell prezentálnia a minisztériumnak. Az art show témája azt a csomagot érinti, amelyben a 2010-es eseményeket ismertetik. Ezt azonban csak augusztusban kell bemutatniuk.

Az egyetértés ellenére informátorainktól úgy értesültünk, a párbeszéd továbbra is akadozik a frissen kinevezettek, és a projektet kidolgozó csoport vezetői közt. A feladatkörök nem tisztázottak, ami miatt a szervezetben jelentős változások várhatóak.

Pécs-Isztambul közvetlenül

Tarrósy István kiemelte, nem a művészeti vásár az egyetlen izgalmas kezdeményezése Pécsnek. Együttműködést terveznek például a szintén Európa Kulturális Fővárosa címet nyert Isztambullal. Jelenleg egy turisztikai programon dolgoznak. A két várost charterjárat kötné össze, a leszállás után pedig kész programcsomag vezetné az érdeklődőket Magyarországon, illetve Isztambulban.