Jász-Nagykun kikelt Harry Potter ellen

2002.01.04. 10:59
Betelt a pohár. Nyolc Jász-Nagykun-Szolnok megyei egyház, illetve egyházközség közleményben tudatta, a Harry Potter-jelenség hosszú távon csak nehezen jóvátehető pszichikai és erkölcsi károkat okoz. A Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjét meglepte a kritika, Ranschburg Jenő gyermekpszichológus szerint ártalmatlan a jelenség. Réz András esztéta féltékenységre gyanakszik.
Az egyetemes erkölcsi normákat féltő egyháztagok nyilatkozatukban elmondták, a Harry Potter-könyvek és a film a mesék világából kiemelve, a mindennapi környezet keretei közé helyezve "olyan okkult, sátáni eredetű gyakorlatokat állít mintaként - a mindent kontroll nélkül elfogadó - gyermekek elé, amelyek komoly rombolást tudnak végezni azok személyiségében, és környezetében". A nyilatkozat megfogalmazói szerint "a mesébe valódi okkultizmus van elrejtve" és ez rendkívül komoly veszélyt jelent.

Tragédiát jósolnak

Álláspontjuk szerint a kezdetben fantáziadús játéknak gondolt gyakorlatok később tragédiába torkollhatnak, a Harry Potter nyomdokait követő gyermekeknek a környezetükről alkotott felfogását alapvetően eltorzítja ez a fajta mesevilág. Emiatt a Harry Potter-jelenség hosszú távon csak nehezen jóvátehető pszichikai és erkölcsi károkat okoz a jelen és a következő generáció életében az emberi életminőség és kapcsolatok szempontjából.

Figyelmeztetnek és kérnek minden felelősen gondolkodó szülőt, hogy "józanul őrizze meg és alakítsa saját, és gyermekei világról, létről és valóságról alkotott képét, távol tartva őket és saját magukat az okkultizmusnak ezen alattomos csapdájától".

A nyilatkozatot a szolnoki római katolikus, református és evangélikus egyházközség, a metodista egyház szolnoki körzeti szervezete, az Agape Gyülekezet szolnoki szervezete, a jászberényi Jászsági Gyülekezet Egyház, a Jászberényi Keresztény Gyülekezet, valamint az Evangéliumi Szolnoki Gyülekezet Egyház képviselői fogalmazták meg.

Az Index megkeresésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságán nem tudtak érdemben reagálni, ugyanis dr. Veres András, a konferencia titkára külföldön tartózkodik.

Normális meg elvarázsolt

Magyarországon először a Hit Gyülekezete támadta meg a Harry Potter-jelenséget. Szóvivőjük szerint az a baj a Harry Potter könyvekkel, hogy a többi mesétől eltérően ezek a történetek a jelenben játszódnak és nincs világos különbség a normális hétköznapi élet, illetve az elvarázsolt élet között.

Ennek fényében elég meglepő, hogy az első magyarországi Harry Potter konferenciát a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium szervezte meg. Az egyik szervező, a magyar-német szakos tanár Sárközi Sándor a konferencián arról beszélt, hogy az egész iskolának nagyon tetszik a könyv, személy szerint neki, kollégáinak is, és a diákok is "nagyon lelkesen falják".

Dr. Frenkl Róbert, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője a nyilatkozatra reagálva az Indexnek elmondta, meglepi a kritika. Bár, mint mondta, "szellemi demokrácia is van, nem csak politikai", és ebbe belefér egy ilyen megnyilvánulás is. Frenkl nem látta a filmet, de lányán és unokáján keresztül pozitív visszajelzéseket kapott róla. Mint mondta, a történet a jó és a rossz harcáról szól, a jó melletti elkötelezettséggel. Dr. Frenkl kiemelte a könyv azon empatikus hatását, hogy egyszerre szólítja meg a gyermekeket és a felnőtteket. "Nagyon beszűkülne a szellemi élet, ha az ilyen könyvektől félnénk, egy hitben felnövő gyermek számára ez nem jelenthet veszélyt" - zárta nyilatkozatát az evangélikus egyház országos felügyelője.

Féltékenységből támadnak

A szociológosok és a meseírók azt mondják, hogy semmi kivetnivalót nem találtak a történetekben, ezek csak mesék, és a gyerekek pontosan értik a különbséget a mesék és a valóság között.

Teljesen ártalmatlan mesének tartja a Harry Potter-t Ranschburg Jenő gyermekpszichológus. Az Indexnek kifejtette: a műben ötvözve van szinte valamennyi ismert mesemotívum, ami különlegessége a mesének, hogy az nem a hetedhétországban játszódik, hanem a mai civilizált világunkban. A szakember szerint a 6-7-8 éves gyerekek mágikus világába éppen beleillik a Harry Potter, de megítélése szerint az ennél idősebb gyermekek közül nincs olyan, aki komolyan venné ezt a mesét.

Réz András esztéta szerint az egyházi kritika ihletője nem más, mint a féltékenység. - Túl nagy Harry Potter hatása, és a konkurencia megijesztette az egyházakat - mondta az Indexnek. Most szembesülniük kellett a tömegkultúra óriási erejével, mely a gyerekek körében egy eddig soha nem látott kultuszt indukált. Érdekes kérdés, hogy miért titulálják neopogánynak ezt a jelenséget, hiszen ezzel az erővel megtámadható, az összes népmese, hiszen tele vannak varázsigékkel, rontó szövegekkel. A mágikus gondolkodás mindenki életében jelen van, és szerintem nem érdekes hadakozni ellene.

Ezt a teóriát támasztja alá a katolikus lap, az Új Ember publicistája, Gál Péter is, amikor arról ír, hogy: "a Harry Pottert olvasó gyermek meghívást kap arra, hogy vonzódjék a titkos dolgokhoz, a varázserő által rövidre zárt úton könnyen szerezhető hatalomhoz, sikerhez, így alkalmassá válik arra, hogy sok hasonló hatás (Gumimaci-filmek, Batman-, Superman- és Csillagháború-storyk stb.) által eltávolodjon a - még meg sem ismert - keresztény hittől".

Sátáni antikrisztus és társai

Külföldön főként a katolikusok szemét szúrta a boszorkánytanonc népszerűsége. Ausztriában a katolikus egyház valóságos hadjáratot indított. A St. Pölteni püspök, aki saját bevallása szerint soha egy sort el nem olvasott J. K. Rowling könyveiből, sátáni alkotásnak nevezte a regényeket. Egy osztrák plébános pedig az antikrisztus nyomait vélte felfedezni a gyerekkönyv lapjai között. Istentiszteletein azt mondta híveinek, hogy a mű elolvasásával az ördög fogja megszerezni a gyerekek lelkét.

Az ausztrál Hetedinapi Adventista Egyház 60 iskolájában betiltotta a J.K Rowling regények olvasását, mert a közösség vezetői attól tartanak, hogy a gyerekekben a könyveket olvasva érdeklődés ébred majd az okkultizmus iránt.

Tajvani evangélikusok egy csoportja kiátkozta a Harry Potter könyveket, és azok olvasásának veszélyeire hívta fel a figyelmet 2001. november 15-én. A Ling-Leung egyház figyelmeztette hétezer hívét a könyv veszélyeire. "A Harry Potter könyvek gonoszak. Varázslást tanítanak és a Biblia ellen szólnak" - nyilatkozta Tang Tai-hao, az egyik lelkész felesége a Reutersnek. A könyvnek egyébként csak Tajvanon 1.8 millió kínai nyelvű példánya kelt el.

A könyvégetéshez az Egyesült Államokban is csatlakoztak, ahol is Új-Mexikó államban tartott nyilvános könyvégetést egy protestáns hitközség. A gyülekezet lelkipásztora, Jack Brock elmondta: a könyvek a sátáni fortély remekművei. "Ezek a könyvek arra tanítják a gyermekeket, hogyan lehetnek boszorkányok, varázslók vagy boszorkánymesterek" - nyilatkozta Brock a CNN-nek. A könyvégetés helyszínén többen tiltakoztak. "Állítsátok le a könyvégetést" - kántálták a tiltakozók, akik egyike Adolf Hitlernek öltözött. Brock a tüntetők jelenlétét áldásnak tekintette, mondván így alkalma nyílt az evangélium egész világ előtti terjesztésére.

Angliában ezzel szemben azt jósolják, hogy a Potter kötetekből 50-100 év múlva kultúrtörténeti tananyag lesz, vagyis az iskolákban is tanítani fogják.

Egy katolikus szülői közösség hitvallása
A Potter történet negatívumai és keresztényellenes elemei közül:

1. A történet telve van a mai ezoterika divatja által előbányászott spiritizmus, okkultizmus alakjaival, jelképeivel: elhunytak szellemei, koboldok, kopogtató szellemek, varázsitalok, átkok, mágia-szakkönyvek. Külön figyelmet érdemel a Potter homlokán virító villám-jel, amelyet a főhős és mestere fontosnak tart, s amely a SÁTÁNIZMUS egyik jelképe.

2. Telve van a horror figuráival. Félig halott, fej nélküli, rothadó, bűzlő alakok, csontok, koponyák, férgek és hasonló bizarr jelenetek. Bizarr, szokatlan, ijesztő külsejük van a jó mágusok közé tartozóknak is, pl. Potter tanárainak.

3. Tanítja a rosszal szemben a az önmegváltás szemléletét: elegendő az emberi bátorság és a mágia a gonosz végső legyőzéséhez.

4. Telve van mindannak a felmagasztalásával, ami TITKOS.

5. Elkülöníti a fehér mágiát a feketétől, és felmagasztalja a "jó mágiát", de ezzel mégis a mágia általános hasznosságát, fontosságát propagálja.

6. Kasztrendszere van. Alacsonyabb rendűnek és értéktelennek állítja be a varázslókkal szemben azokat, akik nem varázsolnak ("muglik"), amivel szintén a mágia elsőbbségét húzza alá. A gyermekolvasók így vonzást kapnak a mágia "könnyebb" megoldásai, a mágikus megoldás felé, ugyanúgy a titkos körök, társaságok felé.