Petőfi-szobrot avatnak március 15-én Kijevben

2009.01.29. 16:18
A magyar költő emlékművét a tervek szerint közösen avatja fel Kijev első embere és Budapest főpolgármestere.

Petőfi Sándornak állítanak szobrot az ukrán fővárosban március 15-én. A már elkészült szobrot február végén szállítják Kijevbe Ukrajna budapesti nagykövetének a közreműködésével.

A Vorovszkij utcában felállítandó emlékmű talapzatával és környezetének kialakításával a kijeviek a tervek szerint március 5-ig készülnek el, ennek munkálataira százezer hrivnyát (mintegy 2,8 millió forintot) fordítanak az ukrán főváros költségvetéséből.

Petőfi Sándor kijevi szobrának a felállításáról 2007. december 3-án állapodott meg Demszky Gábor budapesti főpolgármester és Leonyid Csernoveckij, az ukrán főváros polgármestere. A magyar fél akkor vállalta, hogy pályázatot ír ki a költő emlékművének megalkotására, és finanszírozza a szobor elkészítését is.

A szoboravatás dátumát a két főváros küldöttségeinek hét eleji kijevi találkozóján tűzték ki. A kijevi városvezetés Petőfi szobrának a felállítását méltó válasznak szánja Tarasz Sevcsenko ukrán nemzeti költő budapesti emlékművének 2007. július 11-i felavatására.