Rendőrök a kortárs zene ellen

2003.10.07. 14:03
Fütty és hivatalos áramtalanítás lehetetlenítette el a Ráday utcai Nagy Fül fesztivált. Az önkormányzat kitart, a lakók radikalizálódnak, a zenészek posztkommunista reflexeket emlegetnek.
Taps helyett rendőri intézkedéssel zárult szombaton a Nagy Fül Fesztivál. A hatodik alkalommal megrendezett kortárs zenei rendezvény utolsó momentuma, a karhatalmilag kivitelezett áramtalanítás azonban csak fináléja volt a fellépők megpróbáltatásainak.

"A fesztivál pénteken délután ... el sem kezdődött, a szabadtéri színpad első zenekara belelendülésénél máris jelezte néhány lakó, hogy nem hajlandó a zenét megtűrni. Kiabáltak, tiltakoztak mindaddig, míg elérték, hogy a rendezvény leállításra kerüljön, így a népes közönség, a külföldről ideutazott művészek, nagykövetségek képviselői ... hiába várták a műsor folytatását." - számoltak be az esetről a rendezők szerkesztőségünkhöz írt levelükben.

Kulturális elkötelezettségüket bizonyítandó, egyúttal kontextusba is helyezték az ügyet: "... nem messze ettől a helyszíntől a Ráday utca másik részén ... háromszoros hangerővel szóltak az általános közízlést kiszolgáló műsorok, amely a jelek szerint nem okoztak gondot a lakóknak."

A fesztivál, a nyomásnak engedve ezután átköltözött a XI. kerületi MU színházba, ahol szombaton a lakók kérésére kiszálló készenléti rendőrök kutyás alosztálya vetett véget a rendezvénynek.

Nyomásnak engedve

"A IX. kerületi önkormányzat a Nagy Fül Fesztivál mellett áll" - mondta Temesi Sándor, a kerület sajtósa. Az önkormányzat 5 millió forinttal támogatta is az eseményt, és részt vett a szervezésben is, tudtuk meg. A rendezők birtokában voltak a szükséges engedélyeknek is.

Kérdésünkre, hogy a hangosítással túllépték-e a megengedett határértékeket, Temesi elmondta, pontos mérések ugyan nem történtek, de elképzelhető, hogy a zene "erősebben szólt a szokásosnál", így a zaj akár a megengedett értékek felső határáig is eljuthatott.

Temesi úgy tudja, a tiltakozó 50-80 lakó legtöbbje minden Ráday utcai rendezvény, továbbá az élénk teraszkultúra ellen is fel szokott lépni. A tiltakozók ezúttal az utcára vonulva, a "megengedett határértéket átlépve" adtak hangot nemtetszésüknek - számolt be helyszínien szerzett élményeiről a sajtós.

"A polgármester végül kénytelen volt helyt adni a sorozatos bejelentéseknek" - érzékeltette Temesi Sándor a hivatali kötelesség és a kulturális elkötelezettség konfliktusát.

Bár a fesztivált gyors szervezésnek köszönhetően sikerült zárt térbe - a MU és a Piccolo színházba - menekíteni, a mérkőzés nem ért véget. Az amúgy frissen felújított, a sajtós szerint megfelelő hangszigeteléssel ellátott Piccolóban vasárnap a lakók rohamainak engedve a vezetőség szakította félbe a koncertet.

A MU színházban pedig a szombaton kiszálló rendőrség oldotta meg zseniális egyszerűséggel, az erősítők kihúzásával a problémát.

Atrocitások

Dr. Lovas Kázmér, a Készenléti Rendőrség hivatalvezetője elmondta, csoportjuk a XI. kerületi ügyeletes tiszt kérésére vonult ki a helyszínre, ahol már "több háztömbnyire lehetett hallani az alternatív zenét". Mivel a színházban minden igyekezetük ellenére sem találták a szervezőket, a rendezőket, vagy biztonsági őröket, kénytelenek voltak az erősítők áramtalanításával csendet teremteni.

Csak ezután került elő a színház vezetője, aki ugyan nem tudott engedélyt felmutatni, ám mivel ekkor már éjjel egy óra volt, ameddig a program amúgy is tartott volna, vita nélkül befejezték az estet.

Dr. Lovas Kázmér elmondta, hogy a helyszínen nem végeztek zajszint mérést, de a szervezők is elismerték, hogy a MU színház nem rendelkezik semmilyen hangszigeteléssel, így az intézkedő rendőrök jogosnak találták a lakossági bejelentéseket.

Zsombor György, a XI. kerület sajtóreferense, hangsúlyozva, hogy maga nem volt jelen, és csak elmondásból illetve a jegyzőkönyvből ismeri az esetet, elmondta: "szakmailag lehet vitatkozni az intézkedéssel, de jogszerű volt".

A rendőrség munkatársa úgy tudja, a készenlétieket "atrocitások" is érték, a közönség ugyanis "lábdobogással, füttyel és anyázással" reagált a rendőri fellépésre. Zsombor elmondta, "ezt manapság sajnos már le kell nyelnie a rendőröknek", így más megoldást nem maradt, mint a dugók kihúzása.

Fesztivál lesz jövőre is

Fesztiválokat a fenti eset ellenére is rendeznek majd a Ráday utcában, ismertette a IX. kerület terveit Temesi Sándor. Előreláthatólag nyolc hétvégén lesznek programok a népszerű sétálóutcában.

Nagyobb hangsúlyt fektetnek azonban a rendezvények kommunikációjára. A megszokott plakátok és postaládába dobott ismertetők mellett a kerületi újságokat is felhasználják majd a tájékoztatásra. A hangosabb koncerteket pedig a Közraktár utca gyárépületei közt tartják majd.

Kérdésünkre, miszerint a Ráday utcai pezsgés hátrányai mellett a lakók nem könyvelhetnek-e el némi nyereséget is, a lakások felértékelődése révén, a sajtós elmondta: tételesen kimutatható, az ingatlanok ára többszörösére nőtt, amióta a környék hangulatát a teraszok és időszaki rendezvények, nem pedig a forgalom határozza meg.