Emil, Csanád
17 °C
30 °C

Megkapta a MeH 6 milliós támogatását a Rádió C

2003.04.18. 20:25
A Rádió C roma rádió pénteken megkapta azt a hatmillió forintos rendkívüli támogatást, amelyre Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal cigányügyi államtitkára tett ígéretet. A rádió főszerkesztője szerint a rádió anyagi helyzete ezzel korántsem rendeződött, május 1-jétől már 55 millió forintos adósságállományt kell kezelnie.
Kerényi György, a rádió főszerkesztője arra emlékezetet, hogy még januárban kértek és februárban írtak alá szerződést a támogatásról. Mint hozzátette, a hatmillió forintot a februárban elmaradt bérek kifizetésére fordítják.

Széteshet a szerkesztőség

A főszerkesztő megjegyezte azonban, hogy az anyagi gondok miatt a műsorszolgáltatást április 7-én felfüggesztő, azóta csak zenét sugárzó rádió anyagi helyzete ezzel korántsem rendeződött, május 1-jétől már 55 millió forintos adósságállományt kell kezelnie. A főszerkesztő kifejtette: az adósság teljes rendezéséig nem tudják újra indítani a műsorszolgáltatást, s ha még hetekig "állniuk kell", akkor széteshet a szerkesztőségi gárda.

Mint elmondta, a havi 10 millió forintos költségvetésű rádió működtetéséhez az év hátralévő nyolc hónapjában 80 millió forintra lenne szükség. Ebből a rádió 60 milliót előteremt, így a fennmaradó 20 millió forint fedezésére, valamint az adósság visszafizetéséhez van szükség támogatásra.

Közszolgáltatásért 6 milliót

Kerényi György szerint az 50 százalékban közszolgálati tartalmú műsorokat sugárzó Rádió C hosszú távú működtetése úgy volna elképzelhető, hogy a költségek felét kormányzati, illetve önkormányzati forrásból fedezik. Úgy véli, hogy a romák ügyében kiemelten érintett minisztériumokkal többéves megállapodást köthetnének: minden tárca évente hatmillió forinttal segítené őket cserébe az adott minisztériumokhoz tartozó közszolgálati műsorszámok sugárzásáért.

A multikulturális Budapest - véleménye szerint - évi 10 millió forinttal járulhatna hozzá a működtetéshez. Kerényi György azt is kifogásolta, hogy a Magyarországi Cigányok Közalapítvány semmi támogatást nem nyújtott részükre.

Örülnek a tollnak, de ez nem elég

A főszerkesztő nagyra értékelte Medgyessy Péter miniszterelnök azon felajánlását, hogy árverésre bocsátják azt a tollat, amellyel a csatlakozási szerződést Athénban aláírták és a bevételből támogatják a Rádió C-t. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a rádió problémáira - a kormányfő ígéretének megfelelően - intézményes megoldást keresnek kormányzati szinten. Mint Kerényi György elmondta, a Rádió C-n kívül egyedül Macedóniában működik napi 24 órában roma rádió.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft